País Valencià 24/10/2013

Les Corts Valencianes consensuen demanar al govern espanyol el "tancament definitiu" de Castor

La resolució aprovada per tots els grups parlamentaris recull que en cas que l'empresa hagi comès una negligència es demanarà depurar responsabilitats

Efe
2 min
El ple de les Corts Valencianes ha aprovat la resolució per unanimitat. / MANUEL BRUQUE / EFE

ValènciaEl ple de les Corts Valencianes ha aprovat avui per unanimitat demanar al govern espanyol el "tancament definitiu i permanent" del magatzem subterrani de gas Castor, situat davant la costa de Vinaròs (Baix Maestrat), així com el seu posterior desmantellament, davant la inseguretat que genera.

El text aprovat adverteix que si es posa de nou en funcionament la planta, tancada des de fa gairebé un mes pels més de 500 sismes registrats en poc més d'un mes a la costa del nord de Castelló, no hi ha "cap certesa ni seguretat que no es tornessin a reproduir terratrèmols ni es pogués garantir la seguretat ciutadana".

Així mateix, el ple del Parlament valencià insta l'executiu autonòmic que, en el cas de comprovar-se "possibles negligències" en la tramitació del projecte, "s'exigeixin i depurin tot tipus de responsabilitats". Aquestes hauran d'elevar-se, segons el text consensuat, "tant a l'empresa concessionària –Escal UGS, participada en un 66 per cent per ACS– com a les autoritats que van participar en la resolució que va autoritzar el projecte".

Aquest acord unànime, signat pels portaveus del PP, PSPV, Compromís i Esquerra Unida, serà remès pròximament al Congrés dels Diputats i al Senat.

L'activitat de Castor, situat a uns vint quilòmetres davant la costa de Vinaròs, es troba paralitzada des del passat 26 de setembre pel ministeri d'Indústria fins que es corrobori que la injecció de gas en l'emmagatzematge està relacionada amb els centenars de petits sismes registrats a la zona.

La fiscalia de Castelló manté oberta una recerca per esclarir la possible responsabilitat penal de l'empresa de la planta en aquests sismes, que ha inclòs des de la personació de la Guàrdia Civil a les instal·lacions fins al requeriment d'una còpia del document del projecte a la seu del ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient.

El projecte Castor tracta d'aprofitar un antic pou petrolífer a 1.750 metres de profunditat sota el nivell del mar, situat enfront de les costes de Vinaròs, per emmagatzemar fins a un terç de la demanda de gas del sistema durant 50 dies.

Des d'Escal UGS s'ha defensat en l'últim mes que tota la construcció i l'operació del magatzem s'ha fet d'acord amb les normatives més exigents, i s'ha reconegut la possible relació entre l'activitat de la planta i els terratrèmols més lleus, aquells per sota dels tres graus a l'escala de Richter.

Col·lectius veïnals de les zones afectades pels sismes, tant del nord de Castelló com del sud de Tarragona, s'han manifestat en les últimes setmanes en contra de l'activitat de la planta i han exigit que no es torni a obrir.

stats