País Valencià 24/05/2016

Les Corts Valencianes defensen davant el Senat que el sisè senador s'ha de mantenir fins acabar la legislatura autonòmica

Els serveis jurídics adverteixen que una decisió contrària podria comportar una lesió d'un dret fonamental reconegut als senadors territorials valencians

Acn
2 min
Components de la Mesa de les Corts Valencianes amb Enric Morera, el president del Parlament, en el centre.

ValènciaEls serveis jurídics de les Corts Valencianes han enviat un informe al Senat en el qual comuniquen que s'han de mantenir els sis senadors territorials designats pel parlament valencià fins el final de la legislatura autonòmica. L'informe, fet públic per les Corts Valencianes, defensa que el mandat d'aquests senadors no s'extingeix amb la celebració de les noves eleccions perquè està vinculat a la duració de la legislatura autonòmica.

El document respon a la petició del Senat en la qual sol·licita l'opinió dels serveis jurídics sobre quan s'hauria d'aplicar i fer efectiva la revisió del nombre de senadors, passant dels sis actuals a cinc, a causa de la revisió del padró, atès que el País Valencià ha passat dels 5.004.844 milions d'habitants als 4.980.689. Els serveis jurídics recorden que el mandat dels senadors designats pels parlaments autonòmics coincideix amb la legislatura autonòmica i no amb la de les Corts espanyoles, de manera que els sis senadors designats tenen, segons el Parlament valencià, aquesta condició fins al 2019, que és el moment previst per a la finalització de la legislatura valenciana.

El parlament valencià conclou, al llarg d'un informe de 68 pàgines, que una vegada finalitzi l'actual legislatura de les Corts Valencianes, per a la pròxima, s'haurà de fer una nova designació, aquesta vegada ja de 5 senadors. Així mateix exposa que la proposta d’acord de la Diputació permanent del Senat no pot comportar la pèrdua de la consideració de senador de cap dels designats el 22 de juliol del 2015. Els serveis jurídics adverteixen que una decisió contrària al que s'ha exposat "podria comportar una lesió del dret fonamental reconegut per la Constitució als senadors designats per les Corts Valencianes".

En aquest sentit, consideren que la revisió del nombre de senadors haurà de ser efectiva un cop que es dissolguin les Corts Valencianes, se celebrin noves eleccions autonòmiques i la nova cambra valenciana hagi de procedir a designar els nous senadors.

Les Corts Valencianes van designar el passat mes de juliol els sis senadors territorials a proposta dels diversos grups. L'expresident de la Generalitat Valenciana Alberto Fabra i l'exalcadessa de València Rita Barberá van ser designats a proposta del PP; l'expresident del govern valencià Joan Lerma a proposta del PSPV-PSOE, mentre que Carles Mulet va ser designat a proposta de Compromís, Luis Crisol de Ciudadanos i Pilar Lima de Podemos.

stats