Corrupció
País Valencià 20/02/2023

El Bigotes sobre els contractes de la Generalitat a la Gürtel: "Jo li demanava a Camps que m'ajudés i ell m'ajudava"

L'exdirigent d'Orange Market assenyala l'excap del Consell com la persona que va decidir a quina empresa calia adjudicar l'expositor de Fitur 2009

Daniel Martín / Efe
4 min
El líder de la Gürtel, Francisco Correa (d); el seu su número dos, Pablo Crespo (c), i el representant de la trama al País Valencià, Álvaro Pérez 'el Bigotes' (e), en l'inici del judici pel contracte de Fitur 2009 entre la xarxa corrupta i la Generalitat Valenciana.

València"Jo li demanava a Paco Camps que m'ajudés i ell m'ajudava". Així ha resumit Álvaro Pérez, el Bigotes, el cap d'Orange Market, la branca valenciana de la Gürtel, la relació que mantenia amb l'expresident valencià Francisco Camps i gràcies a la qual la trama hauria aconseguit contractes amb la Generalitat per pagar els treballs que va fer al PP. La confessió s'ha produït aquest dilluns en una nova sessió del judici que ha d'esbrinar si l'excap del Consell va ordenar adjudicar a la xarxa corrupta un expositor de la Generalitat a Fitur 2009 per saldar part dels 800.000 euros que el PP autonòmic devia a la companyia.

Les paraules de Pérez coincideixen amb el testimoni ofert pel número dos de la Gürtel, Pablo Crespo, que en la sessió anterior va afirmar que la xarxa corrupta es va introduir al País Valencià gràcies a l'"estreta" relació i la "química" que va sorgir entre l'exdirigent conservador i el Bigotes. "[Álvaro Pérez] Va iniciar una molt bona relació" amb l'expresident, va coincidir a dir el capitost de la Gürtel, Francisco Correa, que va detallar que gràcies a aquesta amistat, Camps "va anar presentant" a l'empresari els altres càrrecs del partit i de l'administració valenciana.

Aquest dilluns Álvaro Pérez ha afirmat que entén que "ara es vulga negar l'innegable", però ha defensat que "hi havia molta gent a València que sabia quina era la meva relació amb Camps" i ha qualificat d'"obscè negar l'evident".

Escarafalls de Camps

El testimoni d'Álvaro Pérez ha estat escoltat amb incomoditat per Francisco Camps –que s'enfronta a una petició de pena per part del ministeri fiscal de fins a dos anys i mig de presó i deu anys d'inhabilitació–. Durant la sessió, l'excap del Consell s'ha mostrat inquiet i ha fet escarafalls i comentaris, comportament que ha motivat que el president del tribunal, José Antonio Mora, li demanés "silenci i respecte".

La dificultat per contenir-se de Camps ja es va manifestar a l'acabar l'última jornada del judici quan l'exlíder del PP valencià, ja al carrer, va perdre els nervis i es va encarar amb Francisco Correa. "Fill de puta, em vols arruïnar la vida!", li va etzibar, en una actuació que la Fiscalia ha demanat investigar per un possible delicte d'obstrucció a la justícia. En record d'aquell moment, aquest dilluns, i en l'inici de la sessió, el magistrat ha demanat als assistents "calma i al respecte institucional".

"Vine a València, faràs tots els actes del partit"

Durant la seva declaració, el Bigotes ha explicat que la seva relació amb Camps es va estretir el 2004 gràcies a l'"èxit" que va obtenir a l'organitzar actes de la campanya de Camps en les eleccions autonòmiques del 2003. "Vine a València, faràs tots els actes del partit", ha assegurat Pérez que Camps li va prometre en agraïment.

L'empresari també ha explicat que el compromís de l'excap del Consell es va fer efectiu i que la branca valenciana de la Gürtel va aconseguir un volum de negoci de gairebé set milions d'euros. Amb tot, ha detallat que, amb el temps, la trama va constatar que organitzava molts actes per al PP però que, a diferència d'altres empreses, treballava per molt poc per a l'administració. "Aleshores, jo li vaig demanar a Paco Camps que m'ajudés i ell m'ajudava", ha resumit Pérez.

En relació amb l'adjudicació del muntatge d'un expositor de Fitur 2009, el Bigotes ha admès que van tindre "avantatge" en aquella fira. Amb tot, ha negat que, davant d'ell, Camps ordenés a l'ex directora general de Promoció Institucional Dora Ibars que s'adjudiqués el contracte a la Gürtel. Tot i aquestes paraules, Pérez ha defensat que ella depenia del departament de Presidència.

El Bigotes ha indicat que, en un moment donat, ell va telefonar a Camps, que el va tranquil·litzar i que li va dir que ho faria ell "tot". En aquest sentit, ha explicat que va recórrer a l'expresident en altres ocasions, com quan li va demanar que parlés amb l'exconsellera de Benestar Social Alicia de Miguel perquè li donés treball.

Durant la sessió d'aquest dilluns, s'ha sentit la ja famosa conversa en la qual l'expresident de la Generalitat va felicitar les festes de Nadal a l'empresari, a qui es va referir com a "amigo del alma" i li va dir: "Te quiero un huevo". També s'ha vist el vídeo de les noces d'Álvaro Pérez, en què apareix l'empresari elogiant l'expresident: "És collonut com a persona i com a amic. No falla mai", va afirmar.

"Tot això és un muntatge espectacular"

Al sortir del judici, Francisco Camps ha defensat que no té "relació" amb Pérez i qualificat el seu testimoni de "mentida". "Tot això és un muntatge espectacular que no hi ha per on agafar-ho", ha afegit. A primera hora del matí, i abans de l'inici de la sessió, havia assegurat que la declaració de l'empresari seria una "cerimònia de la confusió". “Tornarem a la boda i a la felicitació de Nadal”, havia augurat abans de pronosticar que "se sentiran mentides més grosses i més potents perquè és el que haurà demanat la Fiscalia als processats que han pactat amb el ministeri públic".

stats