País Valencià 13/05/2016

El pols pels llocs de la llista obliga Compromís, Podem i Esquerra Unida a negociar contra rellotge

Els representants d'Esquerra Unida han deixat la taula de negociació perquè no accepten el sis de la llista per València. Oferir el número cinc desbloquejaria l'acord

Salva Almenar
3 min
Les negociacions han quedat suspeses a l'espera de poder oferir una nova proposta a Esquerra Unida.

ValènciaQuan falten menys de 24 hores perquè s'acabi el termini per presentar davant la junta electoral les coalicions per a les eleccions del 26 de juny, el gran pacte de l'esquerra valenciana està en punt mort. La raó és que Esquerra Unida del País Valencià (EUPV) considera insuficient l'oferta presentada per Podem per sumar-se a la candidatura que –igual que va passar el 20 de desembre– compartiran amb Compromís, i ha decidit aixecar-se de la taula negociadora.

Vint minuts ha durat tan sols la reunió que aquest dijous al migdia han mantingut representants de totes tres formacions a la seu de Compromís i en la qual s'ha lliurat una proposta a EUPV perquè s'incorporés a la candidatura que tant sí com no conformaran Podem i Compromís. Aquesta oferta redactada per Podem –basada en l'acord estatal– consistia a cedir el sisè lloc de la llista per València i per Alacant a EUPV i el tercer de Castelló.

Una proposta que ha molestat i molt els negociadors d'Esquerra Unida, que han decidit aixecar-se de la taula i deixar en 'stand by' la negociació. Una de les representants d'EUPV, Glòria Marcos, ha assenyalat que l'oferta era una "humiliació", ja que no garantia a la seva formació l'obtenció de cap diputat. I és que, segons han explicat a l'ARA fonts coneixedores de la negociació, EUPV ha demanat el quatre per València per al seu candidat Ricardo Sixto, que, amb els mateixos resultats del 20-D, es convertiria en diputat.

Garantir un diputat

El lloc de la llista per València és el principal punt de fricció en les negociacions. Unes negociacions que en cap cas estan trenades del tot. De fet, Esquerra Unida deixa la porta oberta a tornar a negociar –fins divendres a les 20 hores hi ha termini per presentar les candidatures–, però sempre que l'oferta els garanteixi un diputat. És a dir, si Podem i Compromís ofereixen el cinc per València per a Sixto, EUPV acceptaria el pacte. Fonts properes a la negociació asseguren a l'ARA que finalment hi haurà acord amb aquestes condicions per a València i les inicials per a Castelló. En el cas d'Alacant Podem podria repensar-se el donar-li el cinc, però mai el quatre al qual aspira EUPV.

L'ultimàtum llançat pels negociadors d'Esquerra Unida no ha agradat gaire a les bases de la formació partidàries de la confluència, que en el cas del País Valencià va ser el 84% de la militància. Des d'aquest gran sector es veu amb por la possibilitat de tornar-se a quedar al marge del pacte, com el 20 de desembre, concórrer en solitari a les urnes i no obtenir representació al Congrés. A més, les fonts consultades per l'ARA expliquen que no s'entendria que havent-hi un acord estatal entre Podem i IU, al País Valencià no s'arribés a un pacte; una possibilitat, diuen, que "no passarà".

Podem vol una recompensa

Malgrat que el lloc de la llista d'Esquerra Unida per València és el principal escull de la negociació, no és l'únic. Podem vol veure recompensat el seu "esforç" de cedir un lloc –el 5 va correspondre a aquesta formació el 20-D– perquè ara entri EUPV a la candidatura, millorant les seves expectatives en altres circumscripcions en detriment de les de Compromís. Així, el partit que lidera Antoni Montiel al País Valencià ha demanat a la coalició que li cedeixi el quatre per Alacant, un lloc de la llista que sumant ara els vots d'Esquerra Unida es podria convertir en un diputat més. D'aquesta manera, la proposta de Podem per a la llista d'Alacant seria l'u, el tres i el quatre per a ells; el dos per a Compromís i el cinc per a EUPV.

A València les coses quedarien igual que al desembre a excepció de la inclusió d'EUPV en el quatre (u i tres per a Compromís i dos, cinc i sis per a Podem), i la llista de Castelló seria amb l'u per a Compromís, el dos per a Podem i el tres per a Esquerra Unida.

Compromís, però, ara com ara no accepta quedar-se a Alacant amb un únic candidat dels cinc primers llocs de la llista. "És molt injust, eixe repartiment", han assenyalat fonts de la coalició a l'ARA, que han dit que no entenen per què Podem vol que Compromís cedeixi per incloure Esquerra Unida quan és el seu partit el que a nivell estatal té un acord amb el partit d'Alberto Garzón.

Malgrat el moment tens que s'ha viscut aquest matí en les negociacions i que només queda el dia d'avui per intentar l'acord, fonts dels tres partits es mostren optimistes que finalment hi haurà una entesa per presentar una candidatura electoral valenciana d'esquerres que pugui competir amb el Partit Popular per ser la llista més votada.

stats