País Valencià 15/03/2019

Detenen també el pare dels dos nens trobats morts ahir a prop de València

Els fills, de cinc mesos i tres anys, estaven enterrats a prop de casa

Daniel Martín
3 min
Entorn del domicili familiar dels dos nens que van ser trobats morts a Godella

ValènciaLa localitat valenciana de Godella va viure ahir un autèntic malson amb la troballa dels cossos de dos menors, una nena de cinc mesos i el seu germà de tres anys, enterrats a prop del domicili familiar. Després de moltes hores d’interrogatori, amb versions contradictòries, la Guàrdia Civil va detenir la mare, que va conduir els investigadors fins al lloc on hi havia els cadàvers, però no va confessar en cap moment haver matat els fills. Els dos nens estaven enterrats en dues fosses: una dins la parcel·la on vivia la família i l’altra a l’exterior. El pare, que inicialment havia quedat com a investigat, també ha estat detingut.

La investigació va començar al matí, quan la policia va rebre l’avís d’una veïna que a dos quarts de nou va veure la mare cridant pel carrer que la seva parella portava una pistola. Després de diverses actuacions, la Guàrdia Civil va trobar la mare en una zona pròxima a l’habitatge familiar, dins un bidó, amb poca roba i atordida. El pare va ser localitzat per les forces de seguretat al domicili, on va defensar que no sabia on eren els nens. També va afirmar que estava “confós” i va deixar entreveure que els nens podien ser dins la piscina, on es van localitzar restes de sang. No obstant això, la policia la va buidar i no hi va trobar cap rastre dels menors.

De fet, el delegat del govern al País Valencià, Juan Carlos Fulgencio, en declaracions als mitjans de comunicació prèvies a la troballa dels cossos va explicar que es tractava d’“un petit rastre de sang esporàdic que pot ser d’un tall qualsevol”, i que en principi no es correspondria amb “una agressió greu i mortal, i que la investigació descarta que pogués ser causat per un fet delictiu”. També va dir que no s’havia trobat cap arma.

Malgrat tot, els pares eren els principals sospitosos des del principi. El mateix delegat havia lamentat durant tot el dia la seva falta de col·laboració. A més, la mare havia parlat de la necessitat de “bussejar” per trobar els nens i de “ressuscitar-los”. Per això l’equip de rescat va examinar els pous que hi havia a la vora, i un grup especialitzat de la Guàrdia Civil es va arribar a Godella per si calia intervenir-hi.

Efectius policials en la recerca dels nens desapareguts a la localitat valenciana de Godella

Les contradiccions dels pares

En tot moment els pares, de 25 i 26 anys, van aportar versions contradictòries sobre els fets. Segons el pare, la mare dels dos nens va intentar ofegar-los dimecres a la nit després que la parella tingués una forta discussió. Quan ja s’havien trobat els cossos, Fulgencio va comparèixer davant els mitjans per explicar que després d’incórrer en contradiccions, els agents van poder “convèncer la mare de la conveniència” de col·laborar-hi i, finalment, la dona va accedir a acompanyar-los fins on eren els cossos.

L’última vegada que es van veure els nens va ser dimecres passat, quan una amiga de la família els va portar menjar. De fet, el fill gran feia dies que no anava a escola, a la localitat veïna de Rocafort. Des del col·legi es van posar en contacte amb la família, que hauria atribuït l’absència a una qüestió laboral.

Ara la investigació haurà d’aclarir els fets. Segons Juan Carlos Fulgencio, hi ha diverses hipòtesis damunt la taula, que no va voler concretar perquè el cas està sota secret de sumari. Sí que va dir, però, que “difícilment” es podia considerar un cas de violència masclista.

La família residia en una casa ocupada i els serveis socials haurien obert un expedient a causa dels problemes mentals dels pares i la desatenció dels fills, que podia comportar la retirada de la custòdia. Els pares dels menors, el Gabriel, de nacionalitat belga, i la María, mexicana, podrien tenir alguna mena de desequilibri.

En el dispositiu de recerca hi van participar fins a 110 efectius entre bombers, equips de rescat de muntanya i gossos ensinistrats en recerca de persones, a més d’un helicòpter. En tot moment es van buscar els menors al voltant de la casa, perquè els pares no disposen de cotxe i tot feia pensar que els cossos havien de ser a prop del domicili familiar.

L'Ajuntament de Godella ha decretat tres dies de dol per l'assassinat dels dos germans i a Rocafort se celebrarà un minut de silenci en record dels nens. Un equip de psicòlegs es desplaçarà al centre escolar on anava el nen de tres anys per atendre els menors que ho necessitin.

stats