País Valencià 04/07/2013

Escola Valenciana demana a conselleria que apliqui la catalogació lingüística per al professorat d'ESO

El 79% dels professors d'aquesta etapa educativa ja compleixen el requisit lingüístic i poden impartir l'assignatura en valencià

Salvador Almenar
2 min
Vicent Moreno (dreta) amb representants de l'STEPV, CCOO i UGT. / ESCOLA VALENCIANA

ValènciaEl president d'Escola Valenciana ha presentat avui un document per registre d'entrada a la conselleria d'Educació, Cultura i Esports per reclamar la publicació al Diari Oficial de la Comunitat Valenciana (DOCV) de la catalogació lingüística dels llocs de treball docents de secundària. Amb el president de l'entitat Vicent Moreno també han estat els representants de Fapa-València, l'STEPV, CCOO-PV i UGT-PV, que han donat suport en el document que s'ha presentat.

Escola Valenciana ha recordat a les portes de la conselleria d'Educació que el requisit lingüístic per al professorat de secundària ha estat una reivindicació històrica per part de la comunitat educativa, però que des del febrer se'n va acordar la publicació oficial i, per tant, la posada en marxa. Tot i que aquest acord "pactat a la mesa sindical" es va tancar al febrer, "ens mantenim a l'espera que s'executi i es faci realitat".

El president de l'entitat, Vicent Moreno, ha explicat que el document entregat avui vol recordar a la consellera María José Català la importància que el DOCV publiqui la catalogació lingüística, i ha explicat que malgrat haver-hi un acord, "una cosa és llançar públicament que es durà a terme i l'altra posar-hi els mitjans per tal d'aplicar aquest acord per part de l'administració educativa".

La posada en marxa de la catalogació suposarà un pas endavant per millorar greus problemes generats en el pas de l'alumnat de primària a secundària, ja que molts alumnes que han estudiat a l'escola en valencià veuen el seu dret entrebancat quan passen a l'institut per manca d'oferta d'ensenyament en valencià, segons explica Escola Valenciana.

L'entitat assenyala també que la falta d'aquesta catalogació ha propiciat que fins ara fos habitual trobar irregularitats en les mateixes línies en valencià als instituts pel fet que no es comptava amb prou professorat amb la capacitació lingüística o perquè, en alguns casos, hi havia docents que es negaven a impartir la seva assignatura en valencià en els grups que tenien el programa d'ensenyament en valencià.

Moreno ha explicat que si la catalogació lingüística es posa en marxa per a aquest curs vinent, s'establirà una moratòria de cinc anys perquè tots els professors puguin tenir el títol que els capaciti per impartir en la llengua oficial la seva assignatura. Actualment un 79% del professorat té el grau superior de coneixement del valencià a secundària i batxillerat, i un 72%, als cicles de formació professional.

Moreno ha recordat que l'oferta d'ensenyament en valencià a secundària i batxillerat actualment està al voltant del 20%, mentre que a les escoles és d'un 35%. Per igualar aquestes xifres, el president d'Escola Valenciana creu que són necessàries mesures "com la de la catalogació lingüística de tot el professorat en les dues llengües oficials del País Valencià" i que aquesta iniciativa, concretament, sigui efectiva amb la publicació al DOCV abans que comenci el curs.

Vicent Moreno ha al·legat una raó més per demanar a la conselleria d'Educació valenciana l'agilització d'aquest tràmit i la consegüent publicació de la catalogació lingüística: "Han passat massa dècades d'aquesta reivindicació, enguany la llei d'ús i ensenyament del valencià compleix 30 anys, cal que l'administració valenciana agilitzi i doni prioritat a resoldre una injustícia com aquesta de cara a l'alumnat", ha explicat el president d'Escola Valenciana.

stats