Esquerdes, mobles caiguts i miralls trencats: els veïns relaten els danys causats pel Castor

Els afectats reclamen una indemnització després que les assegurades i el Consorci de Compensació d'Assegurances no cobriren els desperfectes

2 min
Els dos acusats pel conegut com a cas Castor, Recaredo del Potro (d) i José Luis Martínez Dalmau, en el moment de la seva arribada a l'Audiència de Castelló

ValènciaEsquerdes als habitatges que es reparen però que tornen a aparèixer, mobles caiguts i miralls i plats de dutxa trencats. Són alguns dels desperfectes que han relatat una desena de veïns del Baix Maestrat i del Montsià durant la tercera sessió del judici pel cas Castor, que se celebra a l'Audiència Provincial de Castelló des de dilluns. Es tractaria de danys causats pels 519 moviments sísmics –el més elevat va ser un de magnitud 4,2 en l'escala de Richter– que es van registrar a la zona entre el 5 setembre i el 4 d'octubre del 2013. L'origen d'aquests terratrèmols hauria estat un moviment de la falla d'Amposta, ocasionat per la injecció de gas duta a terme al magatzem submarí d'Escal UGS, segons va revelar un estudi de l'Institut de Diagnòstic Ambiental i Estudis de l'Aigua (Idaea) i l'Institut de Ciències del Mar (ICM).

Tots els testimonis han explicat com les companyies d'assegurances els van informar que les seves pòlisses no cobririen els danys i que havien de reclamar les indemnitzacions al Consorci de Compensació d'Assegurances, que tampoc les va assumir perquè no s'havien originat "per fenòmens naturals", sinó per la mà de l'ésser humà, en aquest cas la plataforma Castor. Així ho ha relatat un dels afectats, David Jiménez, que ha detallat que va rebre una carta on se l'informava que el Consorci no assumiria les reparacions de l'esquerda apareguda al seu immoble perquè els terratrèmols (previs al més intens, del 4 d'octubre) no havien estat prou destructius, segons els càlculs de l'Institut Geogràfic Nacional, i perquè al darrere hi havia "la mà de l'home". També va rebre una resposta negativa la Montserrat, una veïna de Vinaròs que ha explicat que la demora en la compensació la va empènyer a reparar ella mateixa l'esquerda que va aparèixer a la cuina, i que gairebé cada dos anys "reapareix". Ara confia resoldre definitivament el desperfecte si rep una indemnització.

També esperen rebre una compensació Antonio Tejedor, propietari d'un apartament a Alcossebre, que es va trobar tot el bany destrossat amb el mirall i el plat de dutxa trencats; Natalia Fedvuk, a qui li van caure les rajoles de la cuina del seu pis de Vinaròs, i Leonor Montané, a qui li va sorgir un esquerda a la cuina al seu habitatge de Sant Carles de la Ràpita.

15.000 euros pels danys morals i el pànic

Per continuar determinant responsabilitats en el cas, el judici es reprendrà dilluns vinent amb la declaració de més testimonis. Dimarts serà el torn dels representants de l'Associació d'Afectats per la Plataforma Castor, que pels danys morals arran del pànic i la inseguretat patits durant l'onada sísmica reclamen una indemnització de 15.000 euros per persona, 1.845.000 euros en total, molt per sobre dels 2.500 euros inicialment anunciats per l'asseguradora Zurich. A aquesta petició se li ha de sumar la de la Fiscalia, que ha sol·licitat que Zurich assumeixi els danys causats pels sismes als deu veïns de la zona i que durant el judici es valorin les afectacions en una vintena més d'immobles.

stats