Un expresentador de Canal 9 denuncia "censura, manipulació i pràctiques mafioses" en el tractament informatiu de l'accident del metro

Frederic Ferri assenyala que la Generalitat Valenciana controlava un sistema piramidal a la cadena en què hi havia persones de la seva confiança

L'expresentador d'informatius de Canal 9, Frederic Ferri, ha denunciat aquest dilluns que a la televisió pública valenciana va haver " censura, manipulació i pràctiques corruptes i mafioses" en la cobertura de l' accident del metro de València de l'any 2006, en el qual van morir 43 persones. Durant la seva compareixença a la comissió d'investigació de les Corts Valencianes, Ferri, que en aquell moment era cap d'àrea d'un programa informatiu de la cadena, ha assenyalat que hi havia ordres per no donar determinades informacions i que "abans que ningú digués que l'accident era imprevisible, Canal 9 ja ho estava dient".

El periodista ha apuntat a la "connivència" i "l'ús partidista" de Radiotelevisió Valenciana així com a "un sistema viciat en el qual la informació era la corretja de transmissió per a les informacions que convenien al govern del PP".

Preguntat en diverses ocasions pels diferents grups parlamentaris sobre qui era el responsable d’aquell "sistema", Ferri ha dit que no hi havia ordres directes a l'estil militar però sí una estructura piramidal consistent en "situar a cada lloc la persona de la qual tu te'n refies, submisa" i que el govern de la Generalitat Valenciana controlava aquest sistema.

El periodista ha contraposat la cobertura informativa que va fer Canal 9 de l'accident del metro amb la de la visita del papa pocs dies després del sinistre. Ferri ha explicat que la cadena va abocar tots els seus recursos en la visita de Benet XVI, que va coincidir amb el sinistre, però en canvi no va desplaçar persones per realitzar directes en el moment de l'accident, tot i tenir professionals i mitjans per fer-ho.

En aquest sentit, també ha lamentat la cobertura "nefasta, mínima i paupèrrima" de l'anterior comissió parlamentària de l'accident "tot i tenir els mitjans per fer-ho millor que ningú" i que no va tallar la programació habitual per informar.

"Determinades coses no s’explicaven, no només en el metro sinó en altres coses. Per això vam perdre la confiança dels valencians en audiència", ha dit Frederic Ferri.