País Valencià 23/07/2013

Fabra es mostra contrari a reobrir la comissió d'investigació sobre l'accident del metro de València

El president valencià assenyala que "col·laborarà amb la Justícia", però remarca que s'han arxivat les diligències sobre fals testimoni en la comissió a les Corts Valencianes

Acn
2 min

Castelló de la PlanaEl president de la Generalitat Valenciana, Alberto Fabra, ha assenyalat aquest dimarts que està "a favor de qualsevol tipus d'investigació" i que "col·laborarà amb la Justícia" en relació amb la petició per part de la fiscalia de València d'investigar de nou les causes de l'accident del metro de València de l'any 2006 que va provocar 43 morts i 47 ferits. Però Fabra s'ha mostrat contrari a reobrir la comissió d'investigació a les Corts Valencianes. "Precisament el que ha arxivat la fiscalia és la denúncia sobre el fals testimoni a la comissió d'investigació, per tant, la valida", ha justificat Fabra.

El president valencià ha indicat que la decisió de la fiscalia és la d'estudiar "nous documents que en el seu dia no es varen valorar". Fabra s'ha referit així a la decisió de la fiscalia d'arxivar aquesta denúncia de fals testimoni (interposada pel PSPV-PSOE arran d'unes declaracions al programa 'Salvados' de La Sexta), però donar curs a una nova investigació judicial sobre l'estat previ de la unitat del metro que va descarrilar. La fiscalia sol·licita tenir en compte noves proves sobre el tren que no es varen valorar en el seu moment i deixa sense efecte l'arxivament de la causa de l'any 2008.

Des del PSPV-PSOE, el seu secretari general, Ximo Puig, ja va anunciar aquest mateix dilluns que al mes de setembre el grup parlamentari socialista impulsarà la petició de la reobertura de la comissió d'investigació sobre l'accident del metro de València. Aquesta petició ha sigut formulada en diverses ocasions per tots els grups parlamentaris de l'oposició sense que el PP l'hagi acceptada mai.

La comissió parlamentària que va investigar les causes de l'accident va concloure que el sinistre havia sigut a causa de l'excés de velocitat, i en va responsabilitzar el conductor del comboi, que va morir en el mateix accident. L'associació de familiars de víctimes de l'accident del metro (AV3J) i els partits de l'oposició han denunciat en reiterades ocasions nombroses irregularitats en aquesta comissió i que es varen vetar alguns testimonis que podrien haver donat dades sobre la falta de manteniment de la línia accidentada.

stats