País Valencià 11/06/2013

Montoro contradiu el president Fabra i diu que el País Valencià no té dèficit de finançament

El ministre d'Hisenda assegura en una pregunta parlamentària formulada pel secretari general del PSPV-PSOE, Ximo Puig, que el finançament és igual a la mitjana estatal

Ara
2 min

ValènciaEl ministre d'Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro, assegura en una resposta parlamentària que "no hi ha cap informe en relació amb la qüestió d'un possible perjudici de la Comunitat Valenciana" quan al tema del finançament autonòmic i, en aquest sentit, assenyala que l'autonomia valenciana ja se situa en "la mitjana en termes de finançament per habitant".

Així consta en una resposta escrita del ministeri a una pregunta parlamentària formulada pel secretari general del PSPV-PSOE i diputat al Congrés, Ximo Puig, sobre si el departament que lidera Montoro té algun informe que acrediti que, amb l'actual model de finançament, el País Valencià en sortia perjudicat.

L'escrit del ministeri d'Hisenda assenyala que "no hi ha informe en relació amb la qüestió d'un possible perjudici de la Comunitat Valenciana" i, en aquest sentit, destaca que "la reforma del 2009 va suposar un increment en els recursos liquidats el 2009 al 21% per a la mateixa, un 58 per cent més que la mitjana de comunitats del règim comú".

A més, afegeix que en termes de finançament addicional derivada de la reforma per habitant, el País Valencià "supera en el primer any d'aplicació del model la mitjana del conjunt de les comunitats autònomes en gairebé 20 punts". "Gràcies a aquesta reforma, l'any 2010, la Comunitat ja aconsegueix la mitjana en termes de finançament per habitant, tal com aquesta magnitud va ser definida en la llei 22/2009, de 18 de desembre, i no com es presenta per algunes informacions periodístiques i estudis parcials", indica.

Amb aquesta resposta parlamentària, el ministre Cristóbal Montoro contradiu el president valencià Alberto Fabra, qui defensa des de fa mesos una millora del finançament que rep el País Valencià. La resposta també contradiu nombrosos estudis que constaten aquest dèficit de finançament i, fins i tot, el grup d'experts designat per les Corts Valencianes per elaborar una proposta per a la reforma del sistema de finançament autonòmic.

Per la seva banda, el secretari general del PSPV, Ximo Puig, ha assegurat en un comunicat que la resposta parlamentària "posa en evidència la doble moral del PP" en el tema del finançament", ja que el president Fabra reclama una millora, mentre que el ministre Montoro sosté que el País Valencià ja ha "aconseguit la mitjana en termes de finançament per habitant".

El dirigent socialista ha qualificat d'"absolutament mentida" la frase repetida tantes vegades per Fabra que deia "no em cansaré de repetir-ho, si haguessim estat en la mitjana nacional hauríem complert l'objectiu de dèficit". Per això, ha afirmat que "hi ha una contradicció" i ha exigit "que d'una vegada el PP digui si creu de debò que cal millorar el finançament o no; i si farà alguna cosa o no per aconseguir-ho".

stats