País Valencià 18/06/2019

La Fiscalia demana 2 anys i 6 mesos de presó per a Francisco Camps pels contractes de la trama Gürtel

L'Audiència Nacional va decretar recentment el processament de l'expresident valencià

Efe
2 min
La jutgessa processa l'expresident Camps en la causa per la construcció del circuit de F1 a València

ValènciaLa Fiscalia Anticorrupció ha demanat 2 anys i 6 mesos de presó per a l'expresident valencià Francisco Camps per delictes de prevaricació i frau en relació amb la contractació irregular de la trama Gürtel per al muntatge de l'expositor del pavelló del País Valencià a Fitur 2009.

En l'escrit d'acusació remès al jutge de l'Audiència Nacional José de la Mata, que recentment va decidir processar Camps per aquests fets, el ministeri públic demana l'obertura de judici oral per a l'expresident valencià per la seva presumpta responsabilitat en aquesta contractació irregular.

Segons la Fiscalia, Camps va donar verbalment instruccions a l'ex directora general de Promoció Institucional Salvadora Ibars perquè li adjudiquessin a la filial de Gürtel a València, Orange Market, el muntatge de l'estand per 366.529 euros.

La investigació contra Camps va sorgir del judici de la branca valenciana de la Gürtel, quan alguns acusats, com Álvaro Pérez 'el Bigotes' i l'ex secretari general del PP valencià Ricardo Costa, el van assenyalar com a responsable d'adjudicacions a Orange Market. Arran d'aquestes declaracions, la Fiscalia va instar la reobertura de la peça de la Gürtel relativa a l'empresa per investigar Camps i el jutge finalment el va processar per aquesta adjudicació.

En l'escrit d'acusació difós avui, el ministeri públic afirma que les empreses del líder de la Gürtel, Francisco Correa, es van assentar al País Valencià el 2003 per "aprofitar les possibilitats de negoci que els va oferir" Camps, "no solament per a l'organització i execució de tots els actes del PP que es van celebrar en aquesta comunitat", sinó també per "aconseguir una posició avantatjosa en la convocatòria i adjudicació de contractes públics".

L'expresident autonòmic, diu l'escrit, "va facilitar a Álvaro Pérez l'accés a alts càrrecs de l'administració autonòmica amb poder decisori i intervenció destacable en la tramitació, adjudicació i execució dels expedients de contractació de Fitur i altres fires". En el cas concret de Fitur 2009, la Fiscalia afirma que es va adjudicar per "acontentar" els membres de la trama per "l'elevat deute acumulat" que tenia Orange Market amb el PP per l'organització d'actes del partit en anys anteriors.

Així, el Bigotes i el comptable d'Orange Market Cándido Herrero es van concertar amb Camps perquè disposessin del que fos "necessari perquè el contracte de muntatge de l'estand Grans Projectes (de Fitur 2009) fos directament adjudicat a Orange Market". "En aquest marc, Álvaro Pérez va dur a terme tot un conjunt d'actuacions prèvies per aconseguir que Francisco Camps donés verbalment instruccions" a Ibars respecte al muntatge d'aquest expositor. L'ex directora general, apunta el ministeri públic, no tenia competències per adjudicar-lo, però sí que va imposar "als representants de les diferents entitats expositores la contractació directa amb aquesta mercantil".

Aquesta adjudicació es va realitzar "sense respectar els principis de transparència, publicitat i concurrència, confidencialitat, igualtat i no discriminació" i "complint únicament amb la voluntat i amb les instruccions impartides".

Camps també serà jutjat per la Fórmula 1 de València

A part de la pena de 2 anys i mig de presó, la Fiscalia també demana que s'inhabiliti Camps per ocupar cap càrrec públic durant 10 anys. Aquest és el segon processament que afronta l'expresident de la Generalitat, que també serà jutjat per la construcció del circuit urbà de la Fórmula 1 de València. A més, està investigat per suposades irregularitats en l'organització de la visita del Papa el 2006.

stats