País Valencià 28/10/2019

Fracassa l'intent de boicot de l'extrema dreta a la presència de Joan Tardà en un debat a la Universitat de València

Al recinte acadèmic han aparegut nombroses pintades amb amenaces de mort al líder d'ERC i a Quim Torra

Daniel Martín
2 min
Seguidors de formacions d'extrema dreta que han intentat boicotejar el debat 'Drets i llibertats a l'Estat espanyol' organitzat a la Universitat de València

ValènciaL'intent de boicot de l'extrema al debat Drets i llibertats a l'estat espanyol organitzat a la Universitat de València pel sindicat Bloc d'Estudiants Agermanats i el Jovent Republicà per la participació de l'exdiputat al Congrés d'Esquerra Republicana de Catalunya Joan Tardà ha fracassat davant la nombrosa assistència de públic. Al voltant de 200 persones no han pogut accedir a un ja ple saló d'actes de la biblioteca Gregori Maians, i la presència d'efectius policials han aïllat els prop de 20 seguidors de formacions ultra com ara España 2000 que han insultat els estudiants assistents i els periodistes que cobrien l'acte.

Per poder garantir la seguretat del públic present al debat, la delegació del govern espanyol ha desplegat un important dispositiu policial. Ho ha fet després que aquest matí la Universitat de València hagi aparegut amb nombroses pintades que incloïen amenaces de mort a Joan Tardà i al president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra.

L'aparició de les pintades ha despertat la solidaritat de col·lectius com el Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans o Arran, que han anunciat la seva assistència per evitar el boicot de l'extrema dreta, "tot i no compartir l'oportunisme i la criminalització cap a les companyes que es troben a les barricades practicades per les organitzacions convocants de la xerrada".

Defensa del diàleg

Minuts abans del debat Joan Tardà ha atès els mitjans de comunicació i, quan li han preguntat per la presència de seguidors d'extrema dreta, ha lamentat la "poca qualitat democràtica" de l'estat espanyol i la seva "incapacitat" per reconèixer que hi ha qüestions que només es resoldran amb "voluntat democràtica".

El dirigent d'ERC ha defensat que "els conflictes en democràcia i entre demòcrates només poden resoldre's democràticament". Estic convençut que assolirem escenaris de diàleg, encara que és possible que encara hi estiguem lluny. Des de la posició republicana mai abandonarem la bandera del diàleg", ha afegit l'exdiputat.

Resposta a Ximo Puig

Sobre les declaracions de dissabte del cap del Consell, Ximo Puig, en les quals reclamava al president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, que no inclogués el País Valencià en les "seves ànsies sobiranistes", Joan Tardà ha afirmat que les paraules del dirigent valencià estan vinculades a la campanya electoral del pròxim 10 de novembre. "Sé perfectament que ell entén la nostra posició, una altra cosa és que públicament expressi aquesta opinió", ha afirmat el dirigent independentista, que ha subratllat que Esquerra Republicana del País Valencià és un partit "tan legítim, democràtic i valencià" com el PSPV de Puig.

stats