Habitatge
País Valencià 27/02/2023

La Generalitat Valenciana obligarà els grans propietaris a cedir pisos buits

L'administració també sancionarà l'assetjament immobiliari amb multes de fins a 950.000 euros

Ara
2 min
Blocs de pisos a Barcelona en una imatge d’arxiu.

ValènciaLa Generalitat Valenciana obligarà els grans propietaris d'habitatges a cedir els pisos buits i multarà l'assetjament immobiliari per part dels fons voltor, als quals podrà sancionar amb fins a 950.000 euros. Així ho ha aprovat recentment el Consell, i aquesta és la principal norma impulsada pel departament d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica en aquesta legislatura.

La llei obre la porta que l'administració sol·liciti la cessió dels pisos buits durant més d'un any als grans propietaris –empreses o persones que es dediquin al sector immobiliari amb deu o més habitatges– en situacions d'increment dels preus d'almenys el 20%, persones sense llar, desnonaments, casos de calamitats públiques o desplaçaments per guerres, entre altres.

La Generalitat tindrà dret a la cessió dels immobles durant un termini màxim de cinc anys en el cas que els grans propietaris siguin persones i de set quan siguin empreses per destinar-los a una persona amb necessitat d'habitatge i, a canvi, haurà d'abonar un lloguer al propietari. Segons estimacions de l'administració, al País Valencià hi ha 36.000 grans propietaris, molt dels quals fons voltor, que tenen vora 500.000 habitatges en desús.

Un altre aspecte destacat de la norma és que tipifica i regula l'assetjament immobiliari, que el decret llei defineix com tota acció o omissió que pertorbi l'ús i el gaudi pacífic de la persona ocupant d'un habitatge. Se sancionarà la generació d'un entorn material, social, personal o familiar hostil o humiliant, especialment si aquesta conducta es realitza amb intenció de forçar la persona ocupant a desallotjar l'habitatge.

El govern valencià ha justificat l'aprovació de la norma pel context d'emergència que es viu des de l'inici de la guerra a Ucraïna, les tensions inflacionistes, l'increment dels tipus d'interès i el seu efecte en l'encariment de les hipoteques. Per al vicepresident i conseller d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Héctor Illueca, es tracta d'un decret “audaç” i necessari per fer front a la “situació d'emergència residencial" i que arriba als límits que la legislació estatal fixa per als governs autonòmics.

El vicepresident i conseller d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica de la Generalitat Valenciana, Héctor Illueca, al centre de la imatge, en un acte recent.
stats