Incendi forestal
País Valencià 30/03/2023

El govern valencià autoritza el retorn de 114 veïns evacuats més per l'incendi de l'Alt Millars

L'evolució del foc es manté "favorable" beneficiada per un vent que ha bufat amb menys força de l'esperat

2 min
Alguns dels veïns de la localitat de la Pobla d'Arenós que ja han pogut tornar a les seves cases després de ser evacuats a causa de l'incendi que ha afectat la comarca valenciana de l'Alt Millars.

ValènciaEl govern valencià ha autoritzat aquest migdia la tornada de 114 dels 1.400 veïns que encara es troben evacuats a causa de l'incendi declarat ara fa una setmana a la comarca de l'Alt Millars. Es tracta dels residents en les localitats d'Aranyel, Torralba i el llogaret d'Artejuela. El Consell també ha acordat atorgar llibertat de mobilitat a les 200 persones que ahir ja van tornar a les poblacions de Vilanova de Viver, Figueres, Pavies i la Pobla d'Arenós, i dels llogarets de la Monzona i Los Cantos.

Sobre l'evolució de l'incendi –que ha cremat 4.700 hectàrees–, la consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, Gabriela Bravo, ha destacat que es manté "favorable". En la mateixa línia, el director tècnic del punt de comandament avançat, Andrés Balfagó, ha detallat que el foc continua actiu –tot i que sense flama– en tres punts: el barranc de la Pudia, el barranc de la Maigmona i els tallats situats al costat de l'embassament d'Arenós que tenen una "orografia" molt complicada.

En referència als punts calents, Balfagó ha assenyalat que en aquests encara hi ha pins adults i material vegetal que està en ignició i en què les descàrregues aèries i les mànegues dels bombers no són suficients i "requereixen un treball més laboriós amb motoserra i eina manual per poder-los extingir". "Són punts dispersos, sense continuïtat i amb temperatura alta que són detectats per les cambres tèrmiques", ha afegit.

El director tècnic del punt de comandament avançat ha explicat també que aquest dijous les condicions meteorològiques han sigut més favorables del que esperaven, ja que el vent està bufant amb menys força, entre 15/20 quilòmetres per hora, quan estava previst que hi haguessin ratxes d'uns 40 km/h. Pel que fa a les incidències, ha apuntat que només s'ha registrat una reignició cap a les 16.30 h al municipi de la Font de la Reina, que ha sigut ràpidament extingit pels mitjans terrestres i aeris.

La previsió per a la nit és que millorin les condicions meteorològiques i treballen amb els mitjans terrestres per "continuar amb l'estabilització,fase prèvia, control i extinció de l'incendi al llarg del dia de demà si les condicions meteorològiques van millorant".

Pel que fa a l'origen de l'incendi, aquest dijous no hi ha hagut cap novetat i la Guàrdia Civil manté obertes les investigacions. La principal hipòtesi continua sent una negligència i s'investiguen quatre persones que ja han declarat.

El municipi valencià de Montant des de la zona calcinada per l'incendi que ha afectat la comarca de l'Alt Millars.
stats