País Valencià 22/05/2013

El músic d'Obrint Pas, Miquel Gironès, duu a judici dos policies acusats d'agredir-lo per parlar valencià

El judici que se celebrava aquest matí ha quedat ajornat en entendre la fiscalia que els dos agents havien de ser jutjats per un delicte i no amb un judici de faltes

Acn
3 min
El músic Miquel Gironès en una imatge d'arxiu.

ValènciaEl músic d'Obrint Pas, Miquel Gironès, ha acudit aquest dimecres al jutjat número 13 de València per a participar en el judici que s'havia de celebrar i en el qual el dolçainer de la formació valenciana acusa dos agents de la policia espanyola de detenció il·legal en contra de les garanties constitucionals, amenaces, falsificació de document públic en manipular l'atestat i lesions. Gironès denuncia que els dos agents el van detenir, amenaçar i agredir per parlar en valencià.

El judici, però, ha quedat ajornat en entendre el ministeri fiscal que els dos agents han de ser jutjats per delicte i no per faltes. Els policies al seu torn acusen Gironès de resistència a l'autoritat.

Miquel Gironès ha relatat a l'ACN que els fets es van desencadenar ara fa dos mesos quan aparcant el seu cotxe al barri de Benimaclet de València li van caure uns papers al terra. En aquell moment els agents es van adreçar a ell etzibant-li "escolta, porc, t'has cregut que això és una paperera". Gironès aleshores els va respondre en valencià assenyalant que havien caigut per accident i que els recolliria. Els policies li van respondre "i a sobre en valencià o en català o el que vulgui que sigui".

A partir d'aquell moment, i segons denuncia el músic, el van fer baixar del cotxe, el van identificar, van escorcollar el vehicle, mentre ell els insistia que no entenia perquè l'aturaven. L'actitud dels agents va ser la de respondre "els que aneu amb aquestes vestimentes us penseu que ho sabeu tot i quan un policia et pregunta en castellà tens l'obligació de respondre en castellà".

Després de replicar que ell estava en el seu dret de parlar en valencià, els policies van insistir en obrir un estoig amb clau que contenia un llaüt. Segons explica el músic, com que en aquell moment no tenia la clau, els agents es van violentar amenaçant-lo amb trencar la caixa si no l'obria.

Cada vegada més nerviós, segons el seu relat, Gironès va dir que telefonaria el seu advocat, davant la qual cosa l'agent el va emmanillar i el va ficar dins del cotxe i el va agredir amb cops i el va amenaçar: "Com surti alguna cosa als mitjans hauràs de marxar fora de València".

Després de fer-lo sortir del cotxe per buscar les claus per tancar el vehicle i dur-lo a comissaria, Gironès denuncia un altra agressió que va continuar un cop dintre del cotxe de policia amb insults i noves amenaces si explicava als mitjans el que havia passat. El músic va passar vàries hores a comissaria i a l'endemà va anar al metge, on li varen diagnosticar una contusió a la mandíbula.

En la seva opinió, l'ús de la llengua i la forma de vestir van condicionar l'actuació dels agents i la seva agressivitat. El caràcter especialment violent d'un d'ells "que no sabia controlar els seus nervis i es creu en potestat de poder actuar com li vingui en gana", va acabar de desencadenar aquesta situació. Segons ha explicat Gironès, la intimidació ha continuat aquest mateix dimecres als jutjats amb les mirades amenaçadores d'un dels agents.

El músic alerta que aquestes situacions es viuen en el dia a dia i relata com va veure el tractament que reben els immigrants a la comissaria. Gironès ha dit que va meditar molt si denunciar o no per la por i les amenaces que va rebre aquell dia, però ha animat a donar visibilitat a aquests fets. El músic d'Obrint Pas lamenta igualment que aquestes actuacions contra la llengua siguin habituals per part de la policia.

stats