País Valencià 02/10/2013

Carlos Fabra declararà demà al matí en el judici del cas Naranjax

L'expresident de la Diputació de Castelló està acusat pels delictes de tràfic d'influències, suborn i quatre delictes fiscals. Podria ser condemnat a 13 anys de presó

Salvador Almenar
3 min
L'expresident de la Diputació i del PP de Castelló Carlos Fabra, juntament amb la seva exdona Amparo Fernández, durant el judici pel cas Naranjax / EFE

Castelló de la PlanaL'exdirigent del PP de Castelló i de la Diputació provincial, Carlos Fabra, declararà finalment demà dijous al matí en el judici de l'anomenat 'cas Naranjax'. Probablement la seva declaració donarà el tret de sortida a les 10 hores als interrogatoris als imputats en la causa.

La primera sessió del judici celebrada avui a l'Audiència Provincial de Castelló ha estat ocupada per qüestions de forma pròpies del procés judicial. La lectura dels escrits d'acusació i els de defensa i les anomenades qüestions prèvies han ocupat tota la vista avui fins que el jutge president de la sala, Esteban Solaz, ha acordat suspendre la sessió fins demà dijous.

Una de les qüestions prèvies que ha sol·licitat l'advocat de Carlos Fabra ha estat excloure del procés la Unió de Consumidors d'Espanya (UCE), que exerceix l'acusació popular, perquè entenia que la seva actuació podia considerar-se una "acusació abusiva", però la sala ha resolt declinar aquesta petició.

L'única qüestió prèvia que s'ha admès és la d'incloure al procediment la gravació d'un judici celebrat el passat mes de maig al jutjat de Nules (Plana Baixa) en què es va condemnar l'empresari Vicente Vilar, també acusat en aquest cas, a un any i cinc mesos de presó per falsificar documentació per obtenir els permisos per comercialitzar els productes fitosanitaris. La resta de qüestions que s'han plantejat es resoldran quan es dicti la sentència d'aquest judici, ha acordat la sala.

Nou jutges, quatre fiscals i deu anys d'instrucció han hagut de passar perquè l'expresident de la Diputació de Castelló, Carlos Fabra, segui finalment al banc dels acusats imputat per un delicte de tràfic d'influències, un altre de suborn i quatre més contra la hisenda pública en el marc del cas Naranjax.

Per tots aquests delictes, la Fiscalia ha sol·licitat per a Fabra, que ja no ocupa cap càrrec públic ni tampoc orgànic en el PP valencià, una pena de presó de 13 anys, 15 anys d'inhabilitació i el pagament d'una multa d'1,9 milions d'euros. La causa neix d'una denúncia interposada el desembre del 2003 per l'empresari Vicente Vilar, que acusava el llavors president de la Diputació de Castelló de cobrar-li comissions milionàries per fer de mitjancer per aconseguir unes llicències per produir productes fitosanitaris.

Fabra hauria fet servir les seves influències per aconseguir aquests permisos. L'empresa que els fabricava estava a nom de les dones de Fabra i Vilar i es deia Naranjax, nom que després es faria servir per parlar del cas.

Amb aquest rerefons, Carlos Fabra ha arribat tocades les nou del matí a l'Audiència Provincial de Castelló, però ha declinat fer declaracions als nombrosos mitjans de comunicació que l'esperaven a la porta. Cap dels altres imputats tampoc no ha fet declaracions i cap càrrec del Partit Popular ha volgut acompanyar Fabra en aquest moment, ni tan sols la seva filla, la diputada del Congrés Andrea Fabra. Sí que ha rebut el suport, però, de tres persones que a la seva entrada a l'Audiència li han donat ànims i han cridat "Carlos, Castelló i la província estan amb tu".

A les 10.20 hores d'aquest dimarts ha començat a la secció primera de l'Audiència de Castelló el judici contra Carlos Fabra; la seva exdona, Amparo Fernández; el seu exscoci, Vicente Vilar, i l'exdona de Vilar, Montserrat Vives. Després que el secretari de la sala acabi de llegir els escrits d'acusació i de defensa dels quatre acusats, començaran les declaracions dels acusats, si no hi ha cap imprevist.

A banda de Carlos Fabra, els altres acusats també s'enfronten a penes de presó. Així, per a l'exdona de Fabra, Amparo Fernández, Anticorrupció demana sis anys de presó per tres delictes contra la hisenda pública, una multa de 860.000 euros i una indemnització de 428.644 euros. Per a l'empresari que va denunciar Fabra, Vicente Vilar, que és a la presó després d'haver sigut condemnat l'any 2003 per una agressió sexual a la seva exdona, la Fiscalia sol·licita una pena de presó de 4 anys i una multa de 600.000 euros per un delicte continuat de suborn. Per a Montserrat Vives es demana una pena quatre anys de presó i una multa de 600.000 euros també per un delicte continuat de suborn.

stats