País Valencià 03/10/2013

Carlos Fabra: "Vicente Vilar era el que remenava les cireres"

L'expresident de la Diputació de Castelló nega que intercedís a Madrid a favor de l'amo de l'empresa Naranjax

Salvador Almenar
3 min
Fabra durant la seva declaració judicial. / DOMÉNECH CASTELLÓ / POOL EFE

Castelló de la PlanaL'expresident de la Diputació de Castelló, Carlos Fabra, ha desmentit en la seva declaració judicial que actués com a mitjancer per afavorir l'empresa Naranjax i així aconseguir les llicències necessàries perquè el seu amic i exsoci Vicente Vilar pogués fer produir productes fitosanitaris.

Durant l'hora que ha durat l'interrogatori de les parts a Carlos Fabra, l'exdirigent popular ha reiterat que Vicente Vilar "era el que remenava les cireres" i s'ha desmarcat de qualsevol actuació irregular que pogués haver comès l'empresari castellonenc.

Fabra ha negat que fes servir les seves influències en el govern del PP de José María Aznar per aplanar el camí de Naranjax als ministeris de Sanitat i Agrcultura. "No he fet mai cap gestió a Madrid. No vaig parlar a Madrid d'aquesta qüestió mai amb ningú", ha dit Fabra. I és que el seu exsoci Vicente Vilar l'acusa de cobrar-li "quantitats milionàries" per aconseguir els permisos necessaris per comercialitzar una sèrie de productes fitosanitaris.

L'exdirigent del PP de Castelló ha reconegut que ha estat "cap a 50 vegades a la Moncloa", però mai per parlar de l'empresa Naranjax, sinó "per defensar els interessos de la província de Castelló, que era el que havia de fer com a president de la Diputació".

Fabra sí que ha reconegut a preguntes de la Fiscalia Anticorrupció que Vilar li va dir en alguna ocasió que "havia emplenat de maletins [amb diners] el ministeri per aconseguir que li aprovessin les llicències", però ha matisat que mai va creure la versió de l'empresari. "No me l'he cregut mai, i menys ara, que també diu que ens va donar maletins a mi i a la meva dona", ha afirmat Carlos Fabra.

Preguntat pel ministeri públic per què continuaven sent amics, si no creia el que deia Vilar, Carlos Fabra s'ha excusat dient que la seva relació amb ell "era cordial", perquè mai davant seu "va tenir cap actitud irregular". Una afirmació que contrasta en la que havia fet minuts abans. Carlos Fabra ha dit que en l'empresa Naranjax, bona part de la comptabilitat era irregular. "En l'empresa Naranjax el 90% de la comptabilitat es feia en negre. Fins i tot pagaven els agricultors en negre", ha assegurat.

L'interrogatori a Carlos Fabra ha durat aproximadament una hora, en què ha contestat les preguntes de la Fiscalia Anticorrupció, les de l'advocada de la seva exparella i les del seu advocat. La resta de defenses no han plantejat preguntes i Fabra s'ha acollit al dret de no contestar les preguntes de l'advocat de l'estat i l'acusació popular, que representa la Unió de Consumidors d'Espanya.

Les preguntes del seu advocat defensor, el conegut penalista Javier Boix −que també va defensar Francisco Camps en el 'cas dels vestits'−, han anat dirigides en part a desmuntar l'acusació dels quatre delictes fiscals que l'escrit d'acusació imputa Fabra.

Les preguntes de Boix han tractat de fer palès, mitjançant les respostes del seu representat, que tots els ingressos de Carlos Fabra van ser legals i per treballs sempre facturats. "Fora de les quantitats facturades a Camarcas S.L. −una empresa de Carlos Fabra amb participació de la seva dona i els seus fills− per treballs d'assessoria, mai m'ha pagat res", ha explicat l'acusat.

En aquesta mateixa línia argumental, les preguntes de l'advocat Boix han permès que Fabra reiterés que mai va influir perquè Naranjax fora beneficiada pels ministeris competents, mirant de restar força a l'acusació de tràfic d'influències. "Vostè ha rebut diners del senyor Vilar per tractar d'influir en els productes fitosanitaris?", ha preguntat l'advocat de la defensa. "No. I els diners que em va pagar van ser per altres conceptes [assessoria d'empreses] que ja he explicat abans", ha contestat Fabra.

L'advocat de Carlos Fabra ha intentat demostrar que en la tramitació dels permisos per a l'empresa Naranjax no hi va haver cap irregularitat i ho ha fet servint-se del diari de sessions del Congrés dels Diputats. "Sap vostè si el govern [espanyol] a través del ministeri competent va contestar a una pregunta d'un diputat sobre presumptes irregularitats en els tràmits dels productes fitosanitaris de l'empresa Naranjax?", ha preguntat al seu patrocinat. Una pregunta que sembla que Fabra esperava amb ganes per la contundència de la seva resposta. "Va ser una pregunta del diputat Joan Herrera, i el govern socialista va contestar que no, i ja amb el govern de Mariano Rajoy, el diputat de Compromís, Joan Baldoví, també va preguntar, i el govern va contestar que no hi ha cap irregularitat", ha sentenciat.

Cal recordar que Fabra està acusat d'un delicte de suborn, un altre de tràfic d'influències i quatre delictes fiscals per la seva presumpta implicació en el cas Naranjax. Per tots aquests delictes, la Fiscalia Anticorrupció demana per a l'expresident de la Diputació de Castelló una pena de 13 anys de presó, 15 d'inhabilitació i una multa d'1,9 milions d'euros. L'acusació particular va augmentar ahir la petició de presó fins als 14 anys.

stats