País Valencià 09/01/2014

Rafael Blasco nega en la seva declaració que participés en la tramitació de les subvencions concedides a Cyes

L'exconseller de Solidaritat del PP i actual diputat no adscrit a les Corts Valencianes assegura que no tenia relació d'amistat amb el presumpte capitost de la trama

Europa Press / Ara
3 min
Blasco ha obert avui el torn de declaracions del judici de l'anomenat 'cas Cooperació'. / EFE / POOL

ValènciaL'exconseller valencià de Solidaritat i Ciutadania durant el govern de Francisco Camps, exportaveu del PP i actual diputat no adscrit a les Corts Valencianes, Rafael Blasco, ha assegurat aquest dijous durant el judici per la primera de les causes del conegut com cas Cooperació que "mai" va parlar amb Augusto César Tauroni −considerat el capitost de la trama− sobre la concessió d'ajudes a la Fundación Cyes i que no va intervenir en la tramitació de cap expedient del seu departament.

"Mai a la vida el senyor Tauroni m'ha parlat de la Fundación Cyes i no hi ha cap prova d'això", ha contestat Blasco a preguntes del fiscal durant l'interrogatori del judici del cas Cooperació, que investiga el presumpte desviament de fons públics que havien de destinar-se a projectes a Nicaragua i on només van arribar 43.000 euros dels 1,8 milions concedits.

L'exconseller ha assenyalat que la "millor prova" que demostra que desconeixia tot allò relatiu a aquesta entitat és que no en va saber res fins que no es va plantejar la concessió de 14 ajudes del seu departament en la comissió tècnica de valoració que va decidir les subvencions el 31 de juliol del 2008 a favor de Cyes −que no té res a veure amb l'empresa del mateix nom.

Blasco ha argumentat el seu desconeixement sobre els beneficiaris de les ajudes de cooperació al·legant que un conseller "no porta la contractació de cap conselleria, no intervé en la fiscalització, seguiment i tramitació de cap expedient" i que totes les qüestions relacionades amb la contractació i personal "estan delegades". "Cap conseller intervé en els expedients", ha insistit, ja que no és competència dels membres del govern valencià. Cal recordar que Blasco ha estat conseller en els últims 30 anys en vuit departaments, amb governs del PSPV i del PP.

L'exconseller de Solidaritat ha declarat en la primera part del seu interrogatori que ha començat a les 10.00 hores i s'ha prolongat fins quasi les set de la tarda, que cap membre de la seva conselleria "va plantejar cap qüestió d'irregularitat" sobre les ajudes a la Fundación Cyes fins que es van publicar les primeres informacions en premsa, on s'informava d'aquesta situació "dia sí i dia també", malgrat el secret del sumari.

Blasco ha defensat que la convocatòria d'ajudes va ser "legal, perfectament ortodoxa des de tots els punts de vista", i s'hi van presentar les ONG que van considerar-ho oportú. També ha assenyalat que "ningú va plantejar mai cap problema" sobre l'adjudicació de les subvencions per a projectes de cooperació, incloent-hi el de la Fundación Cyes, i ha destacat que cap ONG va recórrer la decisió.

Blasco ha destacat que va acceptar la proposta de la comissió tècnica que aprovava la concessió d'una subvenció a Cyes i ha incidit que la seva única intervenció va consistir a "fer meva la proposta de la comissió tècnica de valoració i traslladar-la al govern valencià", que li va donar el vistiplau.

Així mateix, ha afegit que els expedients van passar el control de la intervenció delegada i de l'Advocacia de la Generalitat Valenciana sense que posessin objecció i es van publicar al 'Diari Oficial de la Comunitat Valenciana' sense que es presentés cap recurs, ni per la mateixa coordinadora d'ONGD, que és acusació popular en la causa.

Abans de començar el seu interrogatori, Rafael Blasco ha matisat que contestarà les preguntes de totes les parts a excepció de les formulades per l'Advocacia de la Generalitat Valenciana. L'exconseller ha dit que es nega a respondre a la representació del govern valencià per "coherència" amb la petició del seu advocat, que ahir va demanar que l'Advocacia no formés part del procés per haver "defensat primer i després acusat" Blasco en aquest procediment.

stats