País Valencià 13/08/2021

La justícia avala que el govern valencià prorrogui el toc de queda tres setmanes més

També ha autoritzat limitar a un màxim de 10 persones les trobades socials i familiars

Daniel Martín
3 min
Avinguda Marqués de Sotelo de València amb l'estació del Nord al fons

ValènciaEl Tribunal Superior de Justícia del País Valencià (TSJPV) ha autoritzat la pròrroga de la limitació de les reunions socials i familiars a un màxim de 10 persones i la restricció de la mobilitat nocturna entre la 1 h i les 6 h de la matinada en 68 localitats, tal com li havia sol·licitat el Consell. Els municipis afectats per les mesures, implementades des de mitjans de juliol i que es mantindran vigents, com a mínim, fins al 6 de setembre, són els de més de 5.000 habitants que presenten més risc epidemiològic per coronavirus. La data triada per a la finalització de les mesures, que caducaven aquest dilluns, 16 d'agost, coincidirà amb la celebració de l'edició simbòlica de les Falles prevista per enguany i que tindrà lloc de l'1 al 5 de setembre.

Les poblacions on es mantindrà el toc de queda i la limitació de les trobades socials són l’Alfàs del Pi, Alacant, Almoradí, Altea, Asp, Benidorm, Calp, el Campello, Cocentaina, Dénia, Dolors, Finestrat, la Nucia, Monfort, Monòver, Mutxamel, Novelda, Onil, Pedreguer, Pego, Santa Pola, Sant Vicent del Raspeig, Saix, Teulada, la Vila Joiosa, Villena i Xàbia a la província d'Alacant. A la de Castelló, Alcalà de Xivert, Alcora, Benicarló, Benicàssim, Castelló de la Plana, Orpesa, Peníscola, Sogorb i la Vall d’Uixó. I a la de València, Alboraia, Alcúdia de Crespins, Alfafar, Alginet, Almussafes, Benaguasil, Benetússer, Benigànim, Bunyol, Canals, Xest, Gandia, Godella, Guadassuar, l’Eliana, l’Olleria, Manises, Massanassa, Mislata, Montserrat, Picassent, Rafelbunyol, Requena, Riba-roja de Túria, Sagunt, Sueca, Torrent, Torís, València, Vilamarxant, Castelló de la Ribera i Xirivella.

Els tres magistrats de la secció quarta de la sala contenciosa administrativa han considerat que les restriccions permeten el control “encara necessari” de la pandèmia, que es preveu aplicar-les de manera proporcional i que “no existeix una mesura més moderada que amb la mateixa eficàcia aconsegueixi el propòsit de limitar els denominats botellons i les aglomeracions de persones”. Pel que fa a les reunions de familiars i amics, el tribunal també subratlla que la restricció a 10 persones és necessària perquè estan provocant “els brots epidèmics més importants" i afecten "no només persones joves [amb símptomes més lleus], sinó tots els membres del grup”.

La resolució, que ha comptat amb el vot discrepant d'un dels jutges, inclou, entre els seus arguments, l'expansió de la variant delta, l'increment de les hospitalitzacions i defuncions, la pujada de la xifra de contagis i el creixement de la socialització i la mobilitat. De la mateixa manera, el TSPV recorda que actualment els grups d'edat més afectats són els més joves, i que els seus contagis impacten “especialment en l'atenció primària” dels centres sanitaris. Afegeix, finalment, que existeix el risc d'aparició d'una variant que pugui afectar la protecció de les vacunes.

Els magistrats també expliquen que han examinat la sentència del Tribunal Constitucional del 14 de juliol que declara inconstitucional el confinament general decretat pel govern espanyol amb el primer estat d'alarma al tractar-se d'una suspensió del dret a la lliure circulació. Els jutges entenen, però, que, a diferència d'aquella situació, el toc de queda “no implica una suspensió, sinó una senzilla limitació d'aquests drets, consistents a restringir en cinc hores i en horari nocturn la llibertat deambulatòria”. De la mateixa manera, la sala ha al·ludit a la sentència del Tribunal Suprem del 2 d'agost en què l'alt tribunal determina que es pot aprovar un toc de queda sempre que el justifiqui el principi de proporcionalitat.

stats