Educació

L'educació de 0 a 3 anys serà gratuïta al País Valencià a partir del curs que ve

Es triplicaran les places finançades per la Generalitat, que passaran de 21.000 a 72.000

2 min
El president valencià, Carlos Mazón (centre), en la reunió amb les associacions i entitats educatives celebrada aquest dilluns.

ValènciaEl curs que ve totes les famílies del País Valencià podran portar els fills a la llar d'infants de manera gratuïta. Així ho ha avançat aquest dilluns el president de la Generalitat Valenciana, Carlos Mazón, que ha assegurat que l'educació infantil en l'etapa de 0 a 3 anys serà gratuïta per a tot l'alumnat.

El dirigent popular ha anunciat la novetat després de presidir una mesa de treball amb les associacions educatives d'infantil, i ha destacat que el programa previst donarà "llibertat d'elecció" de centre als progenitors. D'aquesta manera, les famílies podran triar entre portar als fills a una llar d'infants pública o a una de privada, i serà la Generalitat la que pagarà el servei en el cas que s'opti per l'opció privada. "La llibertat i la universalitat s'estenen d'una vegada; la capacitat d'elecció també", ha emfatitzat el president valencià, que també ha assegurat que el programa suprimirà en un "99%" els tràmits i "la paperassa" que actualment han de fer les famílies.

El nou sistema triplicarà l'oferta de places de 0-3 anys existents, que passaran de les 21.000 actuals a 72.000 el curs vinent. L'aplicació del sistema exigirà doblar el pressupost destinat a aquesta etapa educativa, que passarà de 87 a 160 milions d'euros. "És l'aposta més gran que s'ha fet mai" al País Valencià, ha dit el cap del Consell, que també ha detallat que per a aquest 2024 la Generalitat té prevista una modificació pressupostària superior als 30 milions d’euros que li permeti implementar la mesura l'últim quadrimestre de l'any.

Sistema "versàtil"

Mazón ha avançat que l'objectiu serà crear un “sistema versàtil” que al llarg de tot el curs escolar preveurà "les altes i les baixes", cosa que permetrà que les famílies puguin decidir el moment en què els seus fills comencen la llar d'infants sense haver d'esperar al mes de setembre.

El president valencià també ha anunciat la creació d'una mesa permanent per supervisar la implantació del programa, en la qual participaran la conselleria i les entitats i associacions implicades. Aquestes entitats rebran aviat l'esborrany de la iniciativa perquè facin les aportacions al decret que regularà el programa i la seva posada en marxa.

El cap del Consell ha defensat que la mesura perseguirà "la universalitat de tot el sistema educatiu" i pretén "eliminar les desigualtats".

stats