País Valencià 16/12/2016

L'Acadèmia Valenciana de la Llengua aprova l'ús del topònim 'València' però recomana pronunciar-lo amb 'e' tancada

L'Ajuntament de València va aprovar al març adaptar el nom de la ciutat a la forma exclusiva en valencià

Ara
2 min
L'Ajuntament de València va promoure el canvi de nom de la ciutat a la seva forma en valencià.

ValènciaEl ple de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) ha aprovat aquest divendres, per una àmplia majoria, l'informe previ presentat per la secció d'Onomàstica sobre el topònim major de la ciutat de València. Aquest informe assenyala la conveniència que el topònim s'escrigui en valencià, seguint així el criteri de l'Ajuntament que al març va aprovar el canvi de nom de la ciutat a la forma exclusiva en valencià 'València'.

L'informe elaborat pels acadèmics de l'AVL considera que des del punt de vista històric i lingüístic "la grafia adequada de 'València' és amb 'e' oberta, encara que la pronunciació recomanada per als valencians és amb 'e' tancada”.

Segons explica l'Acadèmia en un comunicat, el document aprovat té en consideració l'etimologia, la documentació i tradició escrita i la pronunciació del topònim. Així, s'ha valorat la continuïtat d'una tradició escrita i consolidada, sobretot a partir de les Normes de Castelló, i amb la finalitat de contribuir a la normalització de la llengua en tots els aspectes. L'aprovació de l'informe ha estat precedida d'un enriquidor debat entre els partidaris del topònim 'València' i una minoria que proposava el canvi de la grafia.

El text destaca que "la utilització de la forma 'Valéncia' amb accent agut, és inexistent en els usos oficials i apareix en comptades ocasions en obres o documents molt concrets". En canvi, continua l'informe, "la forma 'València' amb accent greu és la utilitzada generalment quan el topònim apareix en valencià". També es fa referència a la denominació amb accent greu com la única que apareix en l'Estatut, la utilitzada per l'Ajuntament o la que dóna nom a la Universitat de València, entre altres institucions.

En canvi, l’informe és molt clar respecte a la pronunciació del topònim, quan afirma que "el timbre de la 'e' tònica del nom de la ciutat es pronuncia tancat pels valencians i també per part dels parlants de la resta de variants occidentals de la llengua, mentre que en les variants orientals el topònim té un timbre obert". El document aprovat avui per l'AVL serà enviat a la Direcció General d'Administració Local perquè continuï el seu procediment administratiu.

stats