País Valencià 14/05/2018

L'expresident de la CAM es declara culpable del cobrament de dietes per evitar la presó i fraccionar la seva devolució

Crespo, López Abad i 19 directius més van rebre 600.000 euros per aquest concepte

Ara / Efe / Acn
2 min
L'expresident de la CAM, Modesto Crespo, a la seva arribada a l'Audiència Provincial d'Alacant

ValènciaL'expresident de l'extinta Caixa d'Estalvis del Mediterrani (CAM), Modesto Crespo, s'ha declarat avui culpable dels delictes d'apropiació indeguda agreujada i administració deslleial pel cobrament de dietes de 600.000 euros. Amb la seva confessió, l'excap de l'entitat financera ha fet el pas necessari perquè es tanqui l'acord al qual han arribat la seva defensa, la Fiscalia Anticorrupció i la plataforma ciutadana que agrupa prop de 800 afectats per les quotes participatives i preferents de l'entitat, i que li permetrà rebaixar la pena de presó de quatre anys a un i la devolució en diversos terminis dels 600.000 euros que va rebre en dietes.

A diferència del que ha fet Crespo, els altres 20 acusats, entre els quals l'ex director general Roberto López Abad, han defensat la seva innocència. La fiscalia demana quatre anys de presó per a López Abad, així com entre dos i tres anys per a la resta de directius. Se'ls imputen delictes d'apropiació indeguda agreujada i d'administració deslleial per haver cobrar dietes de 600.000 euros i haver-les aprovat per a Crespo. L'acusació pública també sol·licita indemnitzacions conjuntes i solidàries de 600.000 euros per al Banc Sabadell, que va adquirir la CAM l'any 2012 pel preu simbòlic d'un euro després de la intervenció del Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB).

Els directius de la CAM acusats de apropiació indeguda i administració deslleial pel cobrament de dietes

Dietes extraordinàries

Segons l'escrit d'acusació, tant Modesto Crespo com l'exdirector Roberto López Abad haurien ideat un pla per "burlar" els estatuts de la CAM i el caràcter honorífic i gratuït de la presidència, i haurien permès que Crespo cobrés dietes extraordinàries. Amb aquesta intenció, l'excap de l'entitat financera va ser nomenat president del consell d'administració d'una societat participada al 100% per la CAM. Aquesta circumstància li permetia cobrar 300.000 euros anuals. El seu nomenament i retribució van ser aprovats pel consell d'administració de l'entitat el 2009.

Una gestió als jutjats

El judici pel cobrament de dietes, que es desenvoluparà en 13 sessions entre els mesos de maig i juliol, és una de les causes derivades de l'extinció de la CAM. La secció quarta de l'Audiència Nacional va condemnar a l'octubre a penes de presó d'entre tres i quatre anys per a quatre exdirectius per delicte societari continuat de falsedat comptable i delicte de falsedat en la informació als inversors. Segons la sentència, són responsables d'haver realitzat conductes "tendents a distorsionar els comptes i balanços de l'entitat" consistents a reflectir beneficis en lloc de pèrdues per "intentar amagar o almenys maquillar" la greu crisi econòmica i financera de l'entitat, que va acabar amb la intervenció del Banc d'Espanya i posterior compra per part del Sabadell.

stats