País Valencià 27/04/2013

Milers de persones reclamen "un finançament just"en la marxa del 25 d'abril a València

Entitats, plataformes cíviques i sindicats coincideixen a assenyalar la "situació d'emergència" que viu el País Valencià

Acn
2 min

ValènciaEntitats, plataformes social, sindicats i partits polítics valencians han sortit aquest dissabte al carrer per exigir un millor finançament per al País Valencià i un canvi de model polític i social. Els manifestants, unes 3.000 persones, han protestat pels carres de València sota el lema 'Per un finançament just' en la manifestació commemorativa de la Diada del 25 d'abril, aniversari de la derrota a la Batalla d'Almansa de 1707 a mans de les tropes de Felip V amb la consegüent pèrdua de l'autogovern i l'implantació del Decret de Nova Planta.

El president d'honor d'Acció Cultural del País Valencià, Eliseu Climent, ha recordat moments abans de la manifestació que "la desfeta d'Almansa ens portà precisament a la demanda d'avui, a més justícia social".

Climent ha afegit que en aquella batalla els valencians perderen el dret i les institucions i que en el moment actual l'Estat espanyol deu a Catalunya, Illes Balears i el País Valencià uns 22.000 milions d'euros. "Reclamen de manera enèrgica eixa justícia fiscal i en l'última instància, l'exemple de Catalunya ens esperona per a un camí que un dia aconseguirem fer junts", ha conclòs.

El secretari general de CC.OO al País Valencià, Paco Molina, ha assenyala que el 25 d'abril és un dia per reclamar les veritables senyes d'identitat del País Valencià. Molina ha afegit sobre el lema de la manifestació que no pot haver polítiques socials sense un bon finançament i que les polítiques del PP estan duent els valencians a l'empobriment.

Entitats com Ca Revolta, Acció Cultural del País Valencià, Escola Valenciana, la Plataforma per la Dependència,FAPA-València, la Comissió Cívica pel Retorn de la Fe a Campanar; els sindicats Intersindical Valenciana, UGT i CC.OO i partits polítics com Compromís, Esquerra Unida del País Valencià o Esquerra Republicana del País Valencià, entre altres, han format part de la manifestació.

Els convocants alerten de la situació d'emergència que viu el País Valencià, amb una desocupació altíssima i una baixa protecció social, i insisteixen a reivindicar el deute històric per millorar la situació.La marxa ha sortit des de la plaça de Sant Agustí i ha finalitzat a la plaça d'Alfons el Magnànim als peus de l'estàtua de Jaume I on s'ha llegit un manifest que reclama contundència en la demanda per part del govern valencià al govern espanyol per a un millor finançament.

El manifest denuncia que tant els ingressos que rep la Generalitat com la renda per cap del País Valencià són molt inferiors a la mitjana estatal. El text afegeix que la balança fiscal desfasada i l'error en les polítiques de creixement han abocat el País Valencià a la situació actual.

El text demana passar de la retòrica de les paraules al fets concrets però exigeixen que el govern valencià no transigeixi amb la demanda si volen tenir els convocants al costat en les seves reivindicacions.

En acabar la manifestació, un concert ha continuat amb la reivindicació. L'Auditori de Burjassot ha acollit les actuacions de Fermín Muguruza i dels grups At Versaris i Orxata Sound System.

stats