País Valencià 20/11/2021

"És el moment de complir", el missatge a Pedro Sánchez de les marxes pel finançament del País Valencià

Ximo Puig defensa que l'actitud de l'executiu del govern espanyol és "diferent", encara que "no és suficient"

Daniel Martín / Europa Press
4 min
Capçalera de la manifestació convocada a València per reclamar un finançament "just" per al País Valencià

ValènciaEls principals partits polítics, sindicats i organitzacions empresarials valencianes acompanyats de nombrosos ciutadans han sortit aquest dissabte als carrers d'Alacant, Castelló de la Plana i València per recordar al govern espanyol que "ha arribat el moment" que compleixi "la seva paraula" i impulsi una reforma del model de finançament autonòmic que permeti que el País Valencià deixi de ser l'autonomia més mal finançada de l'Estat.

La pluja que s'ha registrat durant bona part del dia ha deslluït les tres mobilitzacions i n'ha dificultat l'assistència. De fet, en el cas de València, on ha tingut lloc la manifestació més nombrosa, no s'han superat les 5.000 persones. Una participació molt menor a la d'ara fa quatre anys, quan hi van participar 60.000 ciutadans segons les entitats convocants, i 17.000 segons la delegació del govern espanyol. A diferència d'enguany, el 2017 tan sols es va celebrar una marxa, que va tenir lloc a València.

Una altra diferència amb la manifestació celebrada ara fa just quatre anys són les expectatives positives entorn de la reivindicació després del compromís del govern espanyol de presentar una proposta de reforma abans que acabi aquest mes de novembre, i que aquesta proposta consideri com a criteri fonamental per al repartiment de fons la "població ajustada", norma ja aplicada en la distribució dels fons covid.

Durant la marxa, convocada sota el lema "Un poble unit per un finançament just", els ciutadans han cantat lemes com "Hem d'escoltar el poble valencià", "Excuses zero, infrafinançament és desigualtat", "Sense diners no hi ha drets" i "País Valencià amb justícia i equitat".

Pel que fa als assistents, hi han participat el president de la Generalitat i secretari general del PSPV, Ximo Puig; la vicepresidenta i coportaveu de Compromís, Mónica Oltra; el vicepresident i dirigent de Podem, Héctor Illueca; la consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica i coordinadora general d'Esquerra Unida, Rosa Pérez Garijo; el president del Partit Popular del País Valencià, Carlos Mazón, i la portaveu de Ciutadans, Ruth Merino. Amb ells també hi han acudit la secretària general de CCOO, Ana García; el seu homòleg d'UGT, Ismael Sáez, i el president de la Confederació Empresarial de la Comunitat Valenciana, Salvador Navarro. De la mateixa manera, també hi han participat els representants de la Crida pel Finançament, plataforma que conformen organitzacions com Intersindical Valenciana, Plataforma per la Llengua, Escola Valenciana i Decidim, i partits com Esquerra Republicana del País Valencià i Demòcrates Valencians.

Puig: "L'actitud del govern espanyol és diferent, però no suficient"

En declaracions als mitjans de comunicació, Ximo Puig ha defensat que la situació actual és "molt millor que la de fa un temps" perquè l'actitud de l'executiu espanyol que presideix Pedro Sánchez és "clarament diferent de la del govern anterior [encapçalat per Mariano Rajoy]", encara que "no és suficient". Per això, ha exigit un "gran acord polític entre partits i autonomies" perquè l'executiu central "per si sol no el podrà aconseguir", atès que una majoria simple no és prou per aprovar la reforma al Congrés de Diputats. És per això que Puig ha instat el PP a "actuar com un partit de govern".

Per la seva banda, Mónica Oltra ha afirmat que la reforma del model de finançament "no és una qüestió de magnanimitat del ministeri d'Hisenda" sinó un "mandat que el Congrés ha fet al govern" i que figura en el pacte de legislatura que va subscriure amb Compromís. "Els pactes hi són per complir-se" i, després de la pandèmia, "és el moment de complir amb els valencians i amb la paraula donada", ha afegit.

Capçalera de la manifestació celebrada a Alacant per reclamar un finançament "just" per al País Valencià

Des del Partit Popular –formació que no va participar en la manifestació del 2017–, Carlos Mazón ha situat el focus en el govern espanyol i ha exigit a l'executiu del PSOE i Unides Podem que presenti ja una proposta, perquè "sense ella és impossible parlar de res". En la mateixa línia, la portaveu de Ciutadans a les Corts Valencianes, Ruth Merino, ha lamentat que, "quatre anys després" de la primera manifestació, "no s'ha avançat pràcticament res". Amb tot, sí que ha reconegut que s'ha aconseguit "el reconeixement a nivell nacional". Merino ha afegit que ara el que cal és fer el pas més important, que és "asseure's a negociar", i ha defensat que "la pilota és a la teulada de Pedro Sánchez".

Per part dels sindicats, la secretària general de CCOO, Ana García, ha assenyalat que el canvi de model de finançament és necessari per "acabar amb les desigualtats que pateix la ciutadania valenciana per no disposar dels recursos suficients per finançar l'estat de benestar". Per al seu homòleg d'UGT, Ismael Sáez, els valencians necessiten un finançament que els permeti "recuperar la renda per càpita" perduda, així com "crear ocupació de qualitat" i canviar el model productiu. Finalment, el president de la Confederació Empresarial Valenciana, Salvador Navarro, ha denunciat que els valencians encara són tractats "com a espanyols de segona i tercera fila".

Capçalera de la manifestació celebrada a Castelló de la Plana per reclamar un finançament "just" per al País Valencià
stats