País Valencià 11/12/2021

Mónica Oltra considera "inacceptable" la proposta d'Hisenda per reformar el finançament

La vicepresidenta valenciana denuncia que criteris com la dispersió o la insularitat "estan sobredimensionats"

Ara
2 min
La vicepresidenta i portaveu del govern valencià, Mónica Oltra, en la conferència de premsa posterior al ple del Consell d'aquest divendres

ValènciaLa vicepresidenta de la Generalitat Valenciana i portaveu del Consell, Mónica Oltra, ha assegurat aquest divendres que considera "inacceptable" la proposta del ministeri d'Hisenda per reformar el sistema de finançament autonòmic, si bé ha insistit que el document és, a hores d'ara, "només la projecció d'un escenari possible".

Oltra s'ha mostrat molt més contundent que el cap del Consell, Ximo Puig, que aquest dijous va afirmar que amb el nou sistema la situació financera del País Valencià millorarà "segur". Per a Oltra, en canvi, "la Comunitat no ix ben parada" de l'actual esborrany. La vicepresidenta també ha reclamat que el govern espanyol aclareixi "què passa amb el deute que ha acumulat la comunitat per l'infrafinançament sostingut en els últims anys".

La portaveu de l'executiu autonòmic ha reclamat que el debat sobre el finançament autonòmic no esdevingui "una guerra entre comunitats, sinó que s'estableixi un sistema en el qual els territoris puguen atendre els drets dels seus ciutadans". En aquest sentit, ha remarcat que, segons el criteri de la Generalitat Valenciana, "la població ha de ser la que determine els recursos que necessita un territori o una administració".

"S'entén que hi ha altres condicionants com la dispersió o la insularitat, però en aquests moments estan sobredimensionats perquè s'escolaritza xiquets, no quilòmetres quadrats. En tot cas, es podrien tindre en consideració altres criteris com l'alçada, perquè dues de les nostres tres províncies estan entre les cinc més muntanyenques d'Espanya i es tarda molt a accedir a aquestes localitats. Des de fa dècades es tenen en compte molts criteris, menys els que ens beneficien a nosaltres", ha conclòs Oltra.

Soler: "La proposta és millor que el que hi ha ara"

Més moderat que la líder de Compromís s'ha mostrat el conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, que aquest divendres ha defensat que la proposta del ministeri d'Hisenda és "millor que el que hi ha ara". Amb tot, Soler ha puntualitzat que no li "agrada la definició de població ajustada perquè no atén a les necessitats reals”. “S'ha aconseguit que el criteri fonamental sigui senzill, transparent i clar, que és la població ajustada, però no ens acaba d'agradar i treballarem amb rigor perquè prevalguin les variables estrictament poblacionals i demogràfiques”, ha detallat el conseller. El titular d'Hisenda també ha informat que el comitè d'experts independents que assessora el Consell sobre el finançament seran els encarregats d'elaborar les esmenes de l'executiu valencià a l'esborrany del govern espanyol.

stats