País Valencià 09/12/2021

Disparitat d'anàlisis sobre els efectes del nou model de finançament al País Valencià

Puig es mostra "segur" que millorarà la situació financera mentre Fedea creu que la perjudica

Ara
2 min
El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, junt al conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, analitzant la proposta de nou model de finançament aquest dijous

ValènciaEl president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha pronosticat aquest dijous que l'acord sobre el nou model de finançament autonòmic "no serà fàcil ni feliç", perquè tothom ha de cedir, però que el resultat final "segur" que serà "millor" per als interessos del País Valencià.

Puig ha defensat que el País Valencià surt "enfortit" amb l'esborrany que ha presentat el govern espanyol perquè es tracta d'un document que s'ha elaborat "des del rigor" i perquè l'executiu central ha fet el que demanava el Consell, que era elaborar una proposta amb la qual poder iniciar una negociació. El cap del Consell també s'ha felicitat perquè el document recull el criteri de la població ajustada.

El president valencià no ha avançat les propostes de canvis que realitzarà la Generalitat Valenciana i sols ha dit que reclamaran que es garanteixi "la singularitat entre les regions i la igualtat entre ciutadans". Puig ha afegit que el més important del nou model és que sigui "transparent i clar" i que elimini l'existència de "fons i subfons" que, finalment, "distorsionen" el sistema. Per acabar, el cap del Consell ha reiterat la seva confiança que el resultat serà "molt millor per a la Comunitat Valenciana", "claríssimament".

Mazón: "Puig ven un got mig ple quan a penes té l'indici d'una simple gota"

Una visió contrària a la de Puig ha estat l'expressada pel líder del Partit Popular del País Valencià, Carlos Mazón, que aquest dijous ha qualificat la resposta del govern valencià a la proposta del ministeri d'Hisenda de "conformista". És per això que ha reclamat "donar un cop damunt de la taula en comptes de congratular-se d'uns avanços que ningú està reconeixent". Per a Mazón, el govern valencià pretén "vendre un got mig ple quan a penes té l'indici d'una simple gota", com demostraria, segons el dirigent conservador, el fet que autonomies amb la mateixa problemàtica financera que la valenciana, com "Catalunya o Múrcia", hagin qualificat la proposta d'"insuficient".

Fedea: "Reduirà un 1,7% les aportacions al País Valencià"

En la mateixa línia que el president del PP valencià s'ha expressat el director de la Fundació d'Estudis d'Economia Aplicada (Fedea), Ángel de la Fuente, que aquest dijous ha presentat una anàlisi sobre el nou model. Segons l'informe, amb la nova proposta, el País Valencià quedaria encara més perjudicat i es mantindria com el territori amb menys ingressos per habitant en veure's reduïdes les transferències actuals un 1,7%. Per contra, les comunitats més beneficiades serien, segons Fedea, l'Aragó, Astúries, Cantàbria, Castella i Lleó, Castella-la Manxa, Extremadura, La Rioja, la Regió de Múrcia i les Illes Balears.

Preguntat per l'informe de Fedea, Ximo Puig ha explicat que no en coneix el contingut i ha afegit que, des del "màxim respecte" a la fundació, té major confiança en els experts valencians, que "coneixen millor la qüestió". 

stats