País Valencià 24/11/2020

Nova picabaralla entre Puig i Oltra, ara per l'estratègia de recuperació econòmica del País Valencià

La líder de Compromís ha qualificat de "document de treball" el pla presentat públicament per Puig

Daniel Martín
2 min
El cap del Consell, Ximo Puig, i la vicepresidenta i portaveu, Mónica Oltra, al Palau de la Generalitat en una imatge d'arxiu

ValènciaNova picabaralla entre el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, i la vicepresidenta, Mónica Oltra, que ha criticat el full de ruta per a la recuperació econòmica presentat aquest dimarts pel cap de l'executiu en un acte a la Ciutat de les Arts i les Ciències. Segons ha assenyalat Oltra a Twitter, el que s'ha presentat és tan sols un "document de treball de l'IVIE [Institut Valencià d'Investigacions Econòmiques]" i no cap "estratègia valenciana de recuperació", la qual, ha remarcat, haurà de ser dialogada i consensuada en el si del Consell. "Crec que en la comunicació política s'ha de ser precís per respecte a la ciutadania", ha reblat.

La piulada d'Oltra evidencia que l'escletxa entre Puig i la seva número dos al govern valencià, explicada públicament ara fa unes setmanes per la líder de Compromís i sorgida arran de la negociació dels pressupostos de la Generalitat per al 2021, es continua eixamplant. També deixa clar que no han celebrat encara la trobada que la vicepresidenta fa setmanes que reclama al dirigent socialista per acostar posicions i, sobretot, per renegociar com es prenen les decisions al Consell. Des de la coalició valencianista consideren que, des del començament de la pandèmia, la gestió de Puig és excessivament autònoma i "impròpia d'un executiu de coalició".

De fet, tal com han reconegut a l'ARA fonts pròximes a la vicepresidenta després de la publicació del missatge a Twitter, la crítica expressada aquest dimarts s'inscriu en l'estratègia de qüestionar el model de gestió de Puig i ja va ser transmesa ahir a l'equip del president.

Tot i que l’apunt de Mónica Oltra sobre la consideració del document com un esborrany és cert, atès que es tracta d’una proposta de l’IVIE que encara ha d’aprovar el ple del Consell, la crítica de la vicepresidenta aigualeix un dels anuncis amb més transcendència mediàtica de Puig. Una importància que confirmaria la presència a l'acte de gairebé tot l'executiu, en concret, els consellers socialistes Arcadi España, Gabriela Bravo i Vicent Soler, el de Podem i vicepresident segon Rubén Martínez Dalmau, i els consellers de Compromís Rafael Climent i Mireia Mollà.

14 grans àrees per captar 12.000 milions d'euros de la UE

L'estratègia valenciana de recuperació preveu 14 grans àrees amb què la Generalitat pretén captar 12.000 milions d’euros dels fons europeus. En concret, es tracta de la digitalització de serveis públics, la digitalització del teixit productiu, el reforç de la resiliència del teixit productiu mitjançant instruments financers, la gestió eficient dels recursos hídrics, la lluita contra el despoblament rural i la preservació de la biodiversitat, l’impuls de l'energia sostenible, el foment de l'arquitectura bioclimàtica i la sostenibilitat energètica, l'impuls de les infraestructures per a la competitivitat i la transició ecològica, l'educació i la igualtat per als joves, el coneixement i la promoció del talent investigador, l'atenció de les persones grans, la modernització del sector turístic, l'edificació d'infraestructures i la promoció de la igualtat entre gèneres.

stats