País Valencià 04/11/2020

Dur enfrontament entre el PSPV i Compromís pels pressupostos de la Generalitat Valenciana

La confecció dels comptes del 2021 obre una nova escletxa entre socialistes i valencianistes

Daniel Martín
2 min
El cap del Consell, Ximo Puig; la vicepresidenta primera, Mónica Oltra; i el vicepresident segon, Rubén Martínez Dalmau en el Parlament valencià, en una imatge d'arxiu

València21 milions d'euros que la conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives va reclamar incorporar al pressupost i que, finalment, no han aparegut als comptes de la Generalitat Valenciana per al 2021. És la xifra de la discòrdia que ha generat una de les picabaralles més dures i alhora retransmeses públicament entre el PSPV i Compromís des que el juny del 2015, amb Unides Podem, van començar a governar el País Valencià. Un conflicte gairebé només superat per la convocatòria d'eleccions anticipades el 2019 decidida per Ximo Puig en contra de la voluntat dels valencianistes.

Els protagonistes de l'enfrontament han sigut la vicepresidenta i portaveu del Consell, Mónica Oltra, i el titular d'Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, que han participat en una baralla administrativa gairebé narrada al minut després de la sorollosa suspensió de la compareixença d'Oltra a les Corts. La també portaveu de l'executiu autonòmic hauria d'haver detallat aquest dimecres els comptes de la seva conselleria per al 2021, que s'eleven fins els 1.921 milions, un 19,1% més que el 2020.

Finalment, el conflicte es resoldrà mitjançant una modificació de crèdit que s'haurà d'aprovar durant el primer trimestre del 2021 i a la qual s'hauria compromès per escrit Soler per dissipar els dubtes dels seus socis. "Altres anys, aconseguir les modificacions de crèdit en àmbits que eren obligacions legals ens han costat suor i llàgrimes, així que en aquesta ocasió, que estem parlant d'una partida que no és cap obligació, ens calia tenir la certesa del compliment del pacte", han explicat a l'ARA fonts de la conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives.

Aquestes mateixes fonts no han amagat que el combustible del conflicte han sigut les desavinences entre el PSPV i Compromís, tant les sorgides durant la gestió de la pandèmia com les prèvies. En aquest sentit, han emfatitzat que el secretari autonòmic d'Hisenda, Francesco Gamero, designat per Compromís, "no va ser avisat" de la no inclusió de la partida "tot i el seu càrrec". "Només ho sabia la gent del PSPV", han subratllat els col·laboradors d'Oltra.

Des del PSPV, l'encarregat d'explicar la resolució del conflicte ha sigut el mateix conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, que ha intentat desdramatitzar la polèmica. "Ha sigut una incidència puntual que lamente profundament i que afectava únicament una quantitat que representa el 0,08% del total del pressupost", ha defensat Soler, que també ha reclamat "aprovar el que és, sens dubte, el millor pressupost de la història de la Generalitat, amb un increment extraordinari de la despesa social i per als sectors productius".

La pujada d'impostos i l'acostament del PSPV a Ciutadans

La picabaralla entre Oltra i Soler culmina la tortuosa confecció d'uns pressupostos en què socialistes i valencianistes han caminat en direccions cada cop més divergents. Així, mentre el PSPV ha treballat, i encara s'hi esforça, perquè Ciutadans doni suport als comptes adduint "l'excepcionalitat" d'uns pressupostos marcats pel coronavirus i oferint a canvi "no incrementar els impostos", Compromís i Unides Podem reclamen un augment dels tributs a les rendes més altes per "disposar de més recursos per combatre els efectes de la pandèmia".

Per conèixer quina de les dues opcions s'acabarà imposant només caldrà esperar fins a finals de desembre, quan els pressupostos siguin votats a les Corts Valencianes, ja sigui amb la càrrega tributària aprovada fins ara o amb les esmenes que Compromís i Unides Podem ja han avançat que presentaran per "millorar els comptes".

stats