Educació
País Valencià 30/11/2022

Mor Ferran Zurriaga, impulsor de l'ensenyament en valencià

Va participar en la renovació pedagògica amb la introducció de metodologies d'origen europeu

Ara
1 min
Ferran Zurriaga en un moment de la Nit d'Escola Valenciana del 2018 en la qual va ser homenatjat.

ValènciaFerran Zurriaga, un dels impulsors de la renovació pedagògica i de l'ensenyament en català al País Valencià, ha mort aquest dimecres als 84 anys. En conèixer la notícia, diverses entitats, entre elles Acció Cultural del País Valencià i Escola Valenciana, han destacat les aportacions del també mestre i han transmès el seu condol a familiars i amics.

Zurriaga va participar en la creació l'any 1964 de la secció pedagògica de l’associació Lo Rat Penat, que va impulsar trobades de treball per aprofundir en una renovació que, a més d’incloure el valencià, pretenia introduir les noves metodologies que s’estaven difonent a Europa de la mà d’estudiosos com Célestin Freinet. La més simbòlica es va organitzar a Sant Pau d’Albocàsser l’any 1967. 

Els fruits d’aquells esforços no van tardar a arribar, tant des de la iniciativa privada, amb la creació el 1968 de Tramuntana, la primera escola en valencià –que es va ubicar a la ciutat de Torrent–, com des de la pública, amb una pionera experiència d’ensenyament en llengua pròpia al municipi de Barx el 1975. Des d’aleshores el camí ja no va trobar aturador. El 1979 el Consell preautonòmic va posar en marxa un pla experimental d’ensenyament en valencià, i quatre anys més tard s’aprovava la llei d’ús i ensenyament.

stats