País Valencià 09/02/2021

Multen amb 400 i 600 euros dues feministes valencianes per haver insultat agents de policia el 8-M

Les sancionades neguen els fets i critiquen que s'atorgui el principi de veracitat al testimoni dels agents

2 min
Concentració celebrada el passat 22 de setembre davant de la Ciutat de la Justícia de València amb motiu del primer judici per les sancions a membres del col·lectiu feminista durant la vaga del 8 de març del 2018

ValènciaL'Audiència de València ha sancionat amb 400 i 600 euros dues dones per faltes de respecte a membres de les forces i els cossos de seguretat de l'Estat en la vaga feminista duta a terme amb motiu de la celebració del 8 de març, Dia Internacional de les Dones, l'any 2018. En concret, per haver insultat els agents amb les expressions "sou uns burros i uns opressors que no sabeu parlar valencià" i "fills de puta, bastards", unes paraules que les membres del col·lectiu feminista neguen haver dit. L'enfrontament amb els efectius policials es va produir durant els intents dels agents d'impedir l'accés de les manifestants al rectorat de la Universitat de València i durant les identificacions posteriors a un tall d'una línia del tramvia.

Les resolucions judicials, a les quals ha tingut accés l'ARA, arriben després dels recursos que van interposar les dues afectades al finalitzar el procés administratiu. En aquestes resolucions s'obliga les dones a pagar les multes de 100 euros i a sumar les costes processals, que en un cas han sigut de 300 euros, i en l'altre, de 500.

Les sentències es produeixen després que en un altre judici, resolt a l'octubre, s'anul·lessin unes sancions per presumptament haver insultat els agents quan intentaven que canviessin d'ubicació uns piquets informatius, perquè el tribunal dubtava del testimoni dels policies. "La [primera] sentència qüestionava l’objectivitat de l’informe dels agents i, alhora, feia patent com el principi de veracitat [que sempre s'atorga als membres de les forces de seguretat de l'Estat] vulnera la legítima defensa", denuncien en un comunicat des del moviment feminista de València. Des de l’Assemblea Feminista de València també han criticat "que la paraula dels policies es consideri objectiva i veritable [en el segon i tercer judici], quan una sentència anterior demostrava l’animadversió del dispositiu policial contra les feministes en vaga”, i han afirmat que demostra que "l'Estat prioritza sistemàticament la sanció per sobre de drets fonamentals com ho són el de vaga i manifestació”.

Després de la sentència de les tres sancions, encara queden pendents de resoldre-se'n 18 més, interposades durant les mobilitzacions del 8-M del 2018 i 2019 i el 25-N, Dia Internacional per a l'Eliminació de les Violències de Gènere.

stats