País Valencià 04/03/2021

El MuVIM ret homenatge a Luis García Berlanga, el "gran renovador del cinema de postguerra"

La iniciativa se suma a la commemoració del centenari del naixement del cineasta valencià

Ara
2 min
Imatges de l'exposició 'Visca Berlanga! Una història de cinema'

ValènciaEl Museu Valencià de la Il·lustració i de la Modernitat (MuVIM) s'ha sumat a la celebració de l'Any García Berlanga, que commemora el centenari del naixement del cineasta valencià, amb l'organització d'una mostra que ret homenatge al "gran renovador del cinema de postguerra". L'exposició, tituladaVisca Berlanga! Una història de cinema, s'ha inaugurat aquest dijous i pretén recordar el que està considerat un dels valencians "imprescindibles". "Junt al músic Joaquín Rodrigo, el més universal de la segona meitat del segle XX", emfatitzen els organitzadors de l'exposició.

La mostra pretén ser, segons Glòria Tello, diputada responsable del museu provincial, un tribut museogràfic "a qui ha sabut retratar com ningú la història de l'Espanya recent", així com facilitar una aproximació crítica a "mig segle de la nostra història". També ho creu Rafael Company, director del MuVIM, que destaca "l'originalitat del cinema berlanguià" i que defensa que cal donar a conèixer la seva figura entre unes generacions més joves "que en desconeixen la transcendència".

Un tractor, un motocarro, fotografies i objectes que mostren la relació entre Berlanga i el món de les Falles són uns altres dels elements més cridaners que completen l'exposició comissariada per Joan Carles Martí, amb disseny de sala de Raúl González Monaj.

Paral·lelament, l'exposició recull l'ús que la indústria cinematogràfica va fer del disseny gràfic i la tipografia, amb una selecció de desenes de cartells i publicacions que permeten traçar una història dels materials de difusió al servei de la distribució cinematogràfica entre els anys 50 i la dècada dels 90 del segle XX. Així, al costat d'objectes procedents de França, Itàlia, Alemanya o Bèlgica, n'hi ha altres de l'Europa nòrdica (Dinamarca o Suècia), l'Europa central i sud-oriental (Polònia, Iugoslàvia o Romania), l'Amèrica meridional i septentrional (l'Argentina i els EUA) i Àsia (el Japó).

stats