País Valencià 13/10/2020

La valenciana Elia Barceló guanya el Premio Nacional de literatura infantil i juvenil 2020

L'autora d'Elda ha estat guardonada per la novel·la 'L'efecte Frankenstein'

Ara
2 min
La valenciana Elia Barceló, guanyadora del Premio Nacional de Literatura Infantil i Juvenil 2020

ValènciaL’escriptora d'Elda (Baix Vinalopó) Elia Barceló ha sigut guardonada aquest dimarts amb el Premio Nacional de literatura infantil i juvenil 2020 per la novel·la L'efecte Frankenstein i en reconeixement a una obra amb "una prosa fluida i madura, una trama perfectament encaixada fins al final i uns personatges que evolucionen al llarg de la història i estan dotats d'una profunditat que els fa creïbles".

El jurat també ha destacat que el llibre compta amb "un important treball de documentació històrica que mostra l'evolució del rol de la dona des de fa 200 anys” i que, atès que està dirigida fonamentalment al lector juvenil, "suposa una aportació important al foment de la lectura en unes edats clau per a la formació de futurs lectors".

El Premio Nacional de literatura infantil i juvenil el concedeix el ministeri de Cultura i Esport per distingir una obra d'autor espanyol, escrita en qualsevol de les llengües oficials de l'Estat i editada durant l'any anterior, en aquest cas el 2019. La dotació econòmica és de 20.000 euros.

Obres traduïdes a 18 llengües

Elia Barceló va estudiar filologia anglogermànica i filologia hispànica a les universitats de València i Alacant, per després doctorar-se en literatura hispànica a la Universitat d'Innsbruck (Àustria), país on és professora de literatura hispànica, estilística i literatura creativa.

Barceló és una de les escriptores de ciència-ficció més destacades de la literatura en castellà, i en la seva àmplia obra també ha cultivat la narrativa juvenil, el terror, el suspens o la novel·la històrica. Les seves obres han sigut traduïdes a més de 18 llengües, entre altres l'alemany, el francès, l'italià o l'holandès.

Una novel·la sobre els rols de gènere

L'efecte Frankenstein és una novel·la que reflexiona sobre la igualtat entre sexes i classes. Com si es tractés d'Alícia al país de les meravelles, Nora, la protagonista, viatja caient pel pou a la fi del segle XVIII. Allí haurà de disfressar-se d'home i també de senyoreta, i adaptar-se a les vestimentes i costums de l'època per ajudar el seu amic Max a solucionar el problema amb la criatura que el seu amic Víctor ha creat i abandonat al seu laboratori.

stats