País Valencià 24/06/2018

Rafael Ninyoles, medalla d’honor 2018 de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua

La institució destaca la reflexió del sociòleg sobre l’ús del valencià i la política lingüística

Ara
2 min
Rafael Ninyoles, al centre de la imatge, acompanyat per altres estudiosos

ValènciaEl ple de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) ha aprovat la concessió de la Medalla d’Honor de la institució a Rafael Ninyoles Monllor, en “reconeixement de la seua trajectòria professional de dedicació a la sociologia del valencià”.

Els membres de l’AVL han destacat de Rafael Ninyoles el seu "extens treball docent en els departaments de Sociologia de les universitats de València i Alacant, la seva contribució fonamental en el camp de la sociolingüística i la seva enorme producció escrita, sempre amb la llengua com a eix distintiu i de cohesió d’una societat, la valenciana, a la qual ha dedicat més de cinquanta anys de la seva vida professional".

Rafael Ninyoles és per a l’AVL "el referent ineludible en la reflexió sobre l’ús del valencià i la política lingüística, des que el 1969 publicà 'Conflicte lingüístic valencià', estudi que conté plantejaments encara plenament vigents. De fet, 'Conflicte lingüístic valencià' és l’obra més citada per estudiosos de la sociologia del llenguatge, que, juntament amb 'Idioma i prejudici', 'Estructura social i política lingüística' i 'Idioma y poder social', del mateix autor, han tingut una influència molt notable en els camps de la sociologia, la lingüística, la sociolingüística, la psicologia o la política".

El lliurament de la Medalla d’Honor a Rafael Ninyoles tindrà lloc en la tardor, tot i que l'acte encara no té data concreta. L'objectiu de la institució normativa és fer coincidir el lliurament amb el del filòleg d’origen armeni i de nacionalitat canadenca Joseph Gulsoy, a qui l’AVL va concedir la mateixa distinció l’any passat, però que per raons de salut i de distància encara no l’ha poguda rebre en un acte públic amb la solemnitat acadèmica que el guardó requereix.

stats