País Valencià 25/03/2021

Nou processament de l'expresident de la Diputació de València, el polític del PP Alfonso Rus

Està investigat per la concessió fraudulenta d'un contracte per a un centre d'atenció telefònica i telemàtica

Ara
2 min
Alfonso Rus durant la seva compareixença a les Corts

ValènciaEl jutjat d'instrucció 18 de València ha dictat el processament de l'expresident de la Diputació de València Alfonso Rus, que va ser president del Partit Popular a València entre el 2004 i el 2015, i set investigats més en la peça D del cas Taula, que analitza presumptes irregularitats en l'adjudicació d'un centre d'atenció telefònica i telemàtica. El magistrat considera que la instrucció acredita la possible comissió de delictes de tràfic d'influències, prevaricació administrativa, malversació de cabals públics, frau en la contractació, falsedat en document mercantil i blanqueig de capitals. La decisió arriba l'endemà que es fes públic el processament de Rus i altres antics càrrecs de l'ens provincial per delictes de pertinença a organització criminal, prevaricació, malversació de cabals públics i falsedat en document oficial per contractacions irregulars en les empreses públiques Imelsa i Ciegsa en la investigació de dues peces més del cas Taula.

Entre la resta d'imputats de la peça que investiga la contractació d'un centre d'atenció telefònica i telemàtica hi ha l'exgerent de l'empresa pública Imelsa Marcos Benavent, dos funcionaris de l'ens provincial, dos empresaris i la dona i la cunyada d'un d'ells. Per contra, el jutjat ha acordat l'arxivament de la investigació per a l'exdiputat provincial Rafael Pérez, al considerar que no consta que fos conscient del frau. El jutjat ha declarat conclosa la investigació i ha concedit un termini de 20 dies a la Fiscalia perquè sol·liciti l'arxivament, l'obertura de judici oral o la pràctica de noves diligències.

Els fets investigats es remunten al maig del 2013, quan Imelsa va adjudicar a la companyia Servimun el contracte per a la prestació de serveis a través d'un centre d'atenció telefònica i telemàtica als contribuents dels municipis que delegaven en la corporació provincial la gestió i recaptació tributària. D'acord amb la informació obtinguda per la Unitat Central Operativa de la Guàrdia Civil, per aquest contracte, entre l'agost del 2013 i el gener del 2016 l'adjudicatària va percebre d'Imelsa 930.000 euros.

El jutge considera que podria haver existit "un propòsit deliberat" d'adjudicar el contracte "no a la millor oferta, sinó a una de determinada i decidida prèviament, amb consciència tant de l'afavoriment arbitrari com del risc de de desviar i malbaratar els recursos públics”. Aquesta conclusió es fonamenta en la “relació de veïnatge i amistat” entre un dels funcionaris encausats, Salvador D.I., i l'empresari José Mariano L.S., que era l'exsogre de Marcos Benavent i "coneixia estretament” Alfonso Rus, i en el fet que José Mariano L.S. va percebre prop de 150.000 euros de Servimun SL a través d'una societat mercantil, Tècniques Legals Administratives (TLA), sense activitat i administrada per la seva cunyada. El jutge considera “evident” que si l'administrador de Servimun SL, Fernando José P.Z., va pagar aquesta quantitat és perquè “algun favor li devia” en relació amb el contracte, “molt probablement per actuar d'aconseguidor” davant l'aleshores president de la Diputació o Salvador D.I.

stats