País Valencià 24/03/2021

Processen l'expresident de la Diputació de València Alfonso Rus per contractar falsos treballadors

A l'ens provincial s'haurien nomenat càrrecs que no haurien desenvolupat cap feina per a l'empresa pública

Ara
2 min
L'expresident de la Diputació de València, Alfonso Rus, durant la seva compareixença a les Corts Valencianes.

ValènciaLa jutge del cas Taula ha decidit processar l'expresident de la Diputació de València Alfonso Rus i altres antics càrrecs de l'ens provincial per delictes de pertinença a organització criminal, prevaricació, malversació de cabals públics i falsedat en document oficial per contractacions irregulars en les empreses públiques Imelsa i Ciegsa. Juntament amb l'exdirigent del Partit Popular, també estan processats l'actual subdelegat del govern espanyol al País Valencià, el socialista Rafael Rubio, l'exsecretari autonòmic d'Educació Máximo Caturla, l'exdiputat del Partit Popular Salvador Enguix, dos exalcaldes i un exregidor. En total, la investigació de les peces separades B i F afecta 26 persones. La resolució concedeix deu dies a la Fiscalia i a les acusacions personades perquè formulin els seus escrits d'acusació i sol·licitin l'obertura de judici oral, l'arxivament o, excepcionalment, la pràctica de diligències complementàries.

L'acta de la instructora recull que Alfonso Rus, el seu aleshores cap de gabinet, Emilio Llopis, l'exgerent d'Imelsa Marcos Benavent i Máximo Caturla haurien utilitzat l'empresa pública “en benefici propi” i haurien contractat treballadors per pagar “favors sol·licitats per terceres persones”. La majoria d'aquests empleats tenien la condició d'assessors de membres del consell d'administració, entre ells l'assessora de Rafael Rubio, tot i que no haurien desenvolupat cap treball per a l'empresa pública. En concret, la jutge enumera 12 persones que haurien estat contractades per ordre d'Alfonso Rus, com ara l'actual alcalde de Cofrents, Raúl Mateo, o un jugador del Club Esportiu Olímpic de Xàtiva, entitat esportiva que presidia Rus.

Segons consta en un informe de la Intervenció General de l'Administració de l'Estat que forma part de la causa, les contractacions de personal “es van fer obviant el procediment que garanteix els principis d'igualtat, mèrit, capacitat, publicitat, transparència i imparcialitat” i tampoc van respectar les limitacions imposades en les lleis de pressupostos generals de l'Estat entre els anys 2009 i 2014.

Per fer possible el presumpte frau, hi haurien col·laborat l'aleshores directora de recursos humans i el director financer, María Gracia Escrihuela i José Enrique Montblanc. La instructora també qüestiona les retribucions per productivitat i dietes percebudes per Benavent, Escrihuela i Montblanc entre els anys 2011 i 2014 , i que s'eleven a 56.648, 97.125 i 82.162 euros, respectivament.

De la mateixa manera, la resolució cita cinc contractacions presumptament irregulars en Ciegsa, l'empresa de la Generalitat Valenciana dedicada a la construcció de col·legis i instituts, quan Máximo Caturla n'era el conseller delegat. Entre aquests cinc contractats entre els anys 2004 i 2005 destaquen el que fora alcalde de la població de Llosa de Ranes, el popular Evaristo Aznar, i el també membre del PP i exregidor de l'Ajuntament de Requena Manuel Gómez.

stats