País Valencià 14/11/2019

El valencià Paco Giménez rep el Premio Nacional d'il·lustració 2019

El guardonat denuncia la "precarietat" de la professió i les dificultats per als més joves

Europa Press
2 min
El valencià Paco Giménez rep el Premio Nacional d'il·lustració 2019 / ROSA MENGUAL

MadridPaco Giménez ha estat guardonat aquest dimecres amb el Premio Nacional d'il·lustració 2019, un reconeixement que, segons ha assenyalat, li permet tirar endavant un projecte personal per gaudir "sense presses ni aclaparaments" i allunyar-se dels encàrrecs gràcies als 20.000 euros amb els quals està dotat aquest guardó.

L'il·lustrador creu que hi ha molta "precarietat" en aquesta professió i està convençut que "la gent jove que vol dedicar-se a això ho té cru", tal com ha assenyalat l'il·lustrador en declaracions a Europa Press poc després de conèixer la notícia del premi.

"Es publica molt i de molt bona qualitat, però paral·lelament no es pot viure d'això", ha assenyalat el premiat, que rep aquest reconeixement per mantenir "la qualitat i la frescor" en les seves quatre dècades de trajectòria, tal com ha destacat el jurat.

Segons ha indicat, fa diversos anys que es retira perquè durant la crisi els encàrrecs "s'han reduït molt" i la majoria es fan en condicions contractuals que no li interessen "gens ni mica".

Giménez ha dedicat la major part de la seva carrera a la il·lustració infantil i juvenil, un àmbit que li agrada molt i un dels pocs, segons reconeix, que permet desenvolupar la professió, encara que reconeix que està "més mal pagat" del que han estat altres sectors, com la publicitat.

Respecte al món digital, Giménez (València, 1954) ha assenyalat que es va incorporar "relativament aviat" i treballa "a mig fer": fa manualment "alguns dibuixos" i acaba el color amb l'ordinador. No obstant això, reconeix que es resisteix a entrar a les "xarxes socials", que no l'atrauen, malgrat ser conscient que els clients es mouen en aquest àmbit.

Amb el premi de Paco Giménez, enguany ja són tres els valencians guardonats amb aquest reconeixement que concedeix el ministeri de Ciència, Innovació i Universitats.

stats