País Valencià 18/06/2013

Augmenta un 25% el nombre de valencians que recorre als serveis de beneficència de Casa Caridad

La institució va realitzar 423.488 atencions a persones necessitades l'any 2012, segons les dades arreplegades en la memòria anual que avui ha presentat Casa Caridad

Ara
3 min
El president de Casa Caridad ha presentat la memòria anual de 2012. / CASA CARIDAD

ValènciaLa institució benèfica Casa Caridad va realitzar l'any passat un total de 423.488 atencions a persones necessitades, un 12,8% més que al 2011 i el doble de les realitzades en 2008. Així ho ha explicat el president de Casa Caridad, Antonio Casanova, durant la presentació de la memòria anual de l'associació, que recull totes les accions realitzades al llarg del passat any així com els comptes auditats de l'entitat benèfica.

Casanova, acompanyat per Luis Miralles, vicepresident d'Assumptes Socials i Voluntariat, i Fernando Giner, vicepresident de Màrqueting i Comunicació, ha valorat les actuacions que Casa Caridad va realitzar durant 2012 amb les persones desfavorides. Un exercici que, segons paraules del mateix president, s'"ha caracteritzat per la continuïtat, desgraciadament ascendent, de les persones ateses, dels milers d'usuaris que dia a dia fan ús dels nostres serveis".

Així, al 2012 Casa Caridad va repartir 364.777 racions d'aliment, va registrar 22.187 pernoctacions de persones sense llar i va realitzar 36.524 actuacions des dels seus serveis d'escoles infantils i escola-família, centre de dia, programes d'habitatge i higiene i mòdul de convalescents. Unes atencions que van mantenir la seva tendència creixent al llarg del passat any i que cada vegada van destinades a col·lectius més diversos.

Així, 15 de cada 100 persones que van acudir a Casa Caridad durant 2012 ho van fer per primera vegada, la qual cosa suposa l'agreujament de la situació de vulnerabilitat social i, en termes globals, el 83% dels seus usuaris es trobava en edat activa. Per perfils d'usuaris, les famílies ha estat el col·lectiu que més ha incrementat la seva presència, multiplicant-se per tres de gener a desembre, així com el dels valencians, que han augmentat en un 25% la seva assistència.

Per la seva banda, Luis Miralles ha explicat que a l'alberg de l'associació, l'únic mixt de la ciutat de València i l'únic que acull a majors de 65 anys, el perfil majoritari és el d'un home espanyol amb edat compresa entre els 41 i 65 anys. Miralles ha mostrat la seva "preocupació" per l'augment de persones majors, "que suposen un 6% dels usuaris de l'alberg, ja que no som el recurs idoni per a ells". El vicepresident d'Assumptes Socials també ha assenyalat que les estades a l'alberg s'estan allargant fins als sis mesos "per la manca de recursos intermedis entre el carrer i l'habitatge".

Respecte al menjador, les racions repartides per Casa Caridad durant 2012 van augmentar un 15% respecta al 2011 com a conseqüència de l'obertura d'un nou menjador al carrer Santa Cruz de Tenerife, en col·laboració amb l'Ajuntament de València i la Generalitat Valenciana, destinat a famílies i persones normalitzades, i a la creixent demanda d'ajuda alimentària. De fet les dones amb fills han augmentat un 44% la seva presència com a demandants d'aquest servei.

En relació a la resta de serveis prestats per l'associació, Luis Miralles ha volgut ressaltar el paper del servei de dutxes. "Les persona sense llar o sense condicions d'higiene òptimes en el seu habitatge poden venir a dutxar-se a Casa Caridad on, a més, els facilitem un kit d'higiene i accés al servei de bugaderia per poder rentar la seva roba", ha explicat. "L'any passat vam registrar un total de 5.521 serveis de dutxes", ha afegit.

Atencions per valor de 9.300 euros diaris

Malgrat les xifres negatives per l'augment d'atencions, l'any 2012 s'ha caracteritzat per una bona dada. Així ha augmentat el compromís social dels ciutadans, incrementant-se un 11% el nombre de voluntaris, fins als 196, que "sumen esforços totalment altruistes i, amb una perfecta organització, exerceixen tasques de tot tipus", segons ha assenyalat Luis Miralles.

El vicepresident de màrqueting i comunicació, Fernando Giner, ha afirmat que "els ciutadans i les empreses van aportar el 79% dels ingressos de l'entitat, mentre que les subvencions d'institucions públiques van suposar el 21%". Pel que fa a la situació econòmica de l'associació, Giner ha ressaltat que obrir les portes de Casa Caridad "va tenir un cost en 2012 de 9.300 euros cada dia". El major augment en aquesta despesa va venir de les compres consumides, és a dir, alimentació, rober i altres béns, que van augmentar en un 24%.

Per últim, el president Antonio Casanova ha dibuixat les previsions per enguany i ha assenyalat que es mantindran les taxes de creixement quant a atencions realitzades. "Les nostres estimacions són tancar 2013 amb un increment del 15% en el nombre d'atencions. Creiem que ens aproparem a les 500.000 actuacions", ha dit.

stats