País Valencià 24/07/2019

Els policies que van denunciar un veí d'Elx per "adreçar-se en valencià" no acudeixen al judici

El ciutadà acusa els agents d'abús de poder, detenció indeguda, agressions verbals i denúncia falsa

Ara
2 min
Jafet Pinedo, ciutadà denunciat per "adreçar-se en valencià" a dos agents de la policia a les portes de la Ciutat de la Justícia d'Elx

ValènciaEl judici per la presumpta discriminació lingüística patida per un veí d'Elx (Baix Vinalopó), Jafet Pinedo, i que s'hauria d'haver celebrat avui, s'ha suspès per la incompareixença dels agents de la Policia Nacional. Pinedo acusa els dos policies d'abús de poder, detenció indeguda, agressions verbals i denúncia falsa.

Segons denuncia el veí d'Elx, els fets haurien passat quan aquest ciutadà, repartidor de menjar a domicili, circulava amb bicicleta per un carril bici de la ciutat que s'hauria vist obligat a abandonar momentàniament perquè hauria trobat dos turismes sense cap identificació oficial aturats i barrant-li el pas. Tot seguit, Pinedo hauria retret la situació als ocupants dels vehicles amb la frase "En bon lloc esteu", i hauria continuat el camí. Uns metres després, Pinedo hauria sigut aturat per un ocupant d’un dels automòbils, dos cotxes policials sense cap identificació. Tot seguit, dues persones s'haurien identificat com a agents de la Policia Nacional i, a continuació, "sense cap mena d’explicació", el van escorcollar amb el requeriment que els deixés de parlar en valencià, cosa que es va negar a fer. Arran de tot plegat, va ser traslladat a la comissaria, on els agents van registrar una denúncia contra el detingut per "presumptes insults als agents, negativa a identificar-se, oposar-se a ser escorcollat i adreçar-se en valencià als agents".

Concentració en suport de Jafet Pinedo, el ciutadà d'Elx denunciat  per "adreçar-se en valencià" a dos agents de policia

Entitats com l'Associació Cultural El Tempir i la Plataforma per la Llengua al País Valencià han ofert el seu suport i l'assessorament a Pinedo, i avui s'han concentrat a la porta del jutjat. Per a la Plataforma, "la denúncia dels policies representa un incompliment flagrant de l’estatut bàsic de l’empleat públic, que deixa ben clar que els cossos de seguretat, com a funcionaris públics, han de garantir l’atenció al ciutadà en la llengua oficial que sol·licite”. A més, la Plataforma per la Llengua afirma que la denúncia contra Pinedo representa una aplicació de l’article 36.6 de la llei de seguretat ciutadana, més coneguda com a 'llei mordassa'.

Des d'El Tempir han acusat els agents de la Policia Nacional de mostrar "una ideologia clarament i manifestament contrària a la igualtat lingüística". Han subratllat que els membres dels cossos i forces de seguretat de l'estat són "servidors públics que han de respectar els drets lingüístics dels ciutadans", i han recordat que el cas de Pinedo és un episodi més d'una llista d'agressions lingüístiques protagonitzades per la Policia Nacional a Elx, com les viscudes el 13 de setembre del 2013 per Francesc Escortell i el 22 de juliol d’aquell mateix any per Paco Muñoz Giménez. "Aquestes actituds valencianòfobes i clarament supremacistes cerquen la renúncia a la llengua i desincentivar-ne l’ús entre els valencianoparlants", van afegir des de l'entitat mitjançant un comunicat.

Denuncia interposada per agents de la Policia Nacional a Jafet Pinedo
stats