País Valencià 02/05/2015

El PP suspèn de militància el president de la Diputació de València per la suposada implicació en una trama corrupta

Alfonso Rus està en el centre de totes les mirades per les informacions que l'impliquen en una presumpta trama corrupta que desviava fons públics

Ara / Efe
3 min
Alfonso Rus, president de la Diputació de València, en una imatge d'arxiu /EFE

ValènciaEl comitè de drets i garanties del Partit Popular de la Comunitat Valenciana (PPCV) ha acordat aquest dissabte suspendre de militància el seu president a la demarcació de València i president de la Diputació, Alfonso Rus, per la seva suposada implicació en una trama de cobrament de comissions i desviament de fons públics teixida en la corporació provincial. La decisió, que segons els estatuts havia de tenir el vistiplau de la direcció estatal del partit, ha estat ratificada poc més de dues hores després de fer-ho públic el PP valencià.

En un breu comunicat, el PP ha informat que "el president del Comitè Nacional de Drets i Garanties del Partit Popular, Alfonso Fernández Mañueco, i el secretari del Comitè, Juan Carlos Vera Pro, han acordat la suspensió cautelar de militància d'Alfonso Rus Terol, i ratifiquen així les mesures acordades pel president regional del PP de la Comunitat Valenciana".

El PP hauria pres aquesta decisió després que ahir la Cadena SER revelés en exclusiva uns enregistraments en els quals se sentia el també alcalde de Xàtiva comptant bitllets.

Els populars han hagut de prendre aquesta decisió perquè, tal com havia anunciat el mateix Rus aquest matí en un comunicat, ell no tenia pensat dimitir. Segons la nota que ha fet arribar als mitjans de comunicació, el president de la Diputació de València afirmava que continuarà "endavant", alhora que ha confessat que se sentia "indefens i víctima d'un atac informatiu i polític brutal" que s'emmarca en la campanya electoral i, per tant, motivat "per raons polítiques".

La decisió de suspendre Alfonso Rus de militància ha estat presa pel mateix president del PPCV, Alberto Fabra, que ha acordat sol·licitar al comitè estatal de drets garanties del PP l'obertura d'un expedient disciplinari contra el president del PP provincial de València. Una decisió que arriba hores després que s'hagin divulgat uns enregistraments en les quals Rus compta diners junt amb l'exgerent de l'empresa pública de la Diputació Imelsa, Marcos Benavent, investigat per un jutjat valencià per una suposada trama de corrupció.

Fabra ha justificat la seva decisió en les informacions aparegudes en diversos de comunicació en els últims dies, que suposen "una deterioració pública molt significativa de la imatge del PPCV atesa la seva gravetat, repercussió informativa i incidència en l'opinió pública, més encara en moments com els actuals".

En un escrit remès al comitè nacional de drets i garanties del Partit Popular, Fabra exposa que "sense prejutjar la validesa o veracitat d'aquestes informacions i enregistraments, i respectant abans de res la presumpció d'innocència", en aplicació del reglament d'organització del PPCV suspèn provisionalment Rus.

Així mateix, indica que procedeix "directament a l'obertura d'expedient disciplinari" contra Rus, encara que atesa la seva condició de president del PP de la província de València i de president de la Diputació la competència per instruir aquest expedient és del comitè de drets i garanties del PP. Per això, Fabra sol·licita a aquest òrgan la tramitació oportuna de l'expedient disciplinari, i la ratificació de les mesures cautelars adoptades de suspensió provisional de totes les responsabilitats de Rus en el partit.

Com a conseqüència d'això, exposa Fabra en el seu escrit, l'actual secretari general del PP de la província de València, Vicente Betoret, assumirà la presidència.

A més, ha anunciat que la setmana que ve es reunirà el comitè de drets i garanties del PPCV per acordar l'obertura d'expedient disciplinari i una suspensió cautelar de militància als afiliats Marcos Benavent –exgerent d'Imelsa– i Máximo Caturla –exgerent de Ciegsa i que també apareix en els enregistraments.

Rus havia emès a primera hora d'aquesta tarda un comunicat en el qual assegurava que continuaria "endavant", confessava que se sentia "indefens i víctima d'un atac informatiu i polític brutal", i instava a qui cregui que hagi comès un delicte a demostrar-ho, perquè aquest "bast muntatge" danya a tots.

Menys de dues hores i mitja després s'ha conegut la decisió de la direcció del PPCV, que es produeix quan falten 22 dies per a la celebració de les eleccions autonòmiques i municipals, en les quals Rus és el candidat a la reelecció com a alcalde de Xàtiva.

En les últimes hores, portaveus dels partits de l'oposició havien reclamat que Rus fos apartat dels seus càrrecs, en considerar que estava "mort políticament" i que les suposades irregularitats conegudes evidencien un "pla sistemàtic de saqueig de les institucions" per part del PP, que està "podrit".

stats