País Valencià 19/01/2024

PP i Vox rebaixaran el valor de saber valencià per treballar en la sanitat pública

La competència lingüística en català continuarà sent un mèrit, però puntuarà menys

Ara
2 min
El conseller de Sanitat del govern valencià, Marciano Gómez, en una imatge d'arxiu.

ValènciaEl Consell rebaixarà el valor del coneixement del valencià per treballar en la sanitat pública. Així ho ha avançat aquest divendres el conseller de Sanitat, Marciano Gómez, que ha informat que la competència lingüística en català continuarà sent un mèrit, però puntuarà menys.

En concret, l'executiu del Partit Popular i Vox desitja que el coneixement de valencià compti com un mèrit inferior a la formació acadèmica dels professionals. "Vull per als valencians i valencianes, i per a mi mateix, que m'atengui el millor: el més ben format, el que més sap i amb més experiència i sense biaixos ideològics", ha defensat Gómez.

La mesura segueix els passos del govern de les Illes Balears que a l'estiu va aprovar l'eliminació del requisit lingüístic i la seva rebaixa a la categoria de mèrit

En el cas del País Valencià, a excepció de l'àmbit de l'ensenyament, el coneixement del català mai ha assolit la categoria de requisit. Quan més a prop va ser-hi va ser durant la legislatura passada, quan el PSPV, Compromís i Unides Podem van arribar a un acord per a la seva implementació. Finalment, però, no van arribar a temps d'aprovar-lo.

Les mesures dels governs valencià i balear xoquen amb la voluntat dels ciutadans. Així ho diu almenys l'InformeCat de la Plataforma per la Llengua que recull que el 81,8% dels habitants del País Valencià i el 67,6% dels de les Illes Balears creuen que els funcionaris de l’Estat que atenen el públic sí que haurien de saber català. I si els funcionaris són de les administracions autonòmica i local, encara és més majoritari el consens: el 89% dels valencians entrevistats i el 75% dels illencs hi són favorables. 

stats