País Valencià 13/11/2020

El barceloní Jordi Torrent guanya el Ciutat d'Alzira de Novel·la

La borrianenca Carme Rufino ha sigut guardonada amb el Premi de Poesia per 'La guerra d'Hècabe'

Ara
4 min
L’escriptor barceloní Jordi Torrent ha sigut el guanyador del 32è Premi de Novel·la Ciutat d’Alzira amb 'Els fantasmes i madame Levy'

ValènciaL’escriptor barceloní Jordi Torrent ha sigut el guanyador del 32è Premi Ciutat d’Alzira de Novel·la amb Els fantasmes i madame Levy. En clau d’humor, l’obra narra com, arran d’un fet luctuós ocorregut a la capital catalana l’any 1956, es desencadenen un seguit de situacions insòlites i desgavells metapsíquics que propicien una història d’amor molt peculiar entre dos personatges entranyables que, a força de voluntat, aconseguiran tornar les coses al lloc que els pertocava.

Jordi Torrent resideix a Formentera des del 1981. És artista plàstic i soci fundador del grup artístic Drap Art d’art i reciclatge i d’ARI Formentera, d’art integrat. Va començar a exposar el 1987 i, des d’aleshores, els seus treballs han viatjat per les Balears, Catalunya, França, Itàlia, Alemanya i Israel. També és periodista musical i escriptor, i des del 2008 fins al 2010 va ser director del Festival Posidònia d’art, ciència i turisme sostenible. Com a escriptor, ha publicat dues novel·les, El huérfano de los Boisanzón i El llibre de les coses.

En la gala de lliurament, celebrada excepcionalment sense públic per les restriccions sanitàries imposades pel coronavirus, també s’ha guardonat amb el 15è Premi de Poesia Ibn Hafaja l'escriptora Carme Rufino per La guerra d’Hècabe. L’obra reflexiona sobre el silenci de la poetessa enfrontada a la seva realitat individual i col·lectiva.

La borrianenca Carme Rufino va estudiar filologia hispànica a la Universitat de València i també és llicenciada en lingüística valenciana. Actualment és professora de valencià de l’IES Jaume I de la mateixa localitat. Amb el seu primer poemari, Arrels de sal, va guanyar el Premi Ciutat de Vila-real l’any 1996. L’any 1999 va rebre el segon premi en el Certamen Ciutat de la Vall d’Uixó, amb El tel dels instants, i la Flor Natural dels Jocs Florals de Nules amb L’infinit diàfan de la teva cara.

Per la seva banda, la dramaturga mallorquina Marta Barceló ha guanyat el 15è Premi de Teatre Ciutat d’Alzira Palanca i Roca amb Anar a Saturn i tornar, una reflexió tendra i plena d'humor sobre què significa estar malalt de càncer i sobreviure-hi. Marta Barceló és llicenciada en art dramàtic per l’Institut del Teatre de Barcelona. La seva trajectòria professional està molt lligada a la de la seva productora, Res de Res.

'El bosc i la casa' de Joaquim Espinós, Premi d'Assaig

El 22è Premi d’Assaig Mancomunitat de la Ribera Alta l’ha guanyat el benillober Joaquim Espinós per El bosc i la casa. Es tracta d’un diari literari que, mitjançant una sèrie de recursos com l’aforisme, la crònica de viatges o la confessió, deixa constància de la mirada de l’autor en un espai i un temps concrets: la ciutat d’Alacant i el poble de Benilloba (Comtat) durant les dues primeres dècades del segle XXI. La primera part del text pren com a fil conductor l’escriptura de la novel·la La presó del cel; la segona orbita al voltant de la pandèmia provocada pel covid-19.

Joanjo Garcia ha merescut el 25è Premi Fundació Bancaixa de Narrativa Juvenil per Els adeus del Jaguar. Es tracta d’una obra que pretén desestigmatitzar les malalties mentals i obrir un debat al voltant del silenci com a mesura ineficaç contra els casos de suïcidi i de l’atenció als familiars i amics que s’hi veuen afectats. Els adeus del Jaguar és la seva desena novel·la des que va debutar el 2013 amb Quan caminàrem la nit. Al llarg de la seva trajectòria ha guanyat diversos premis com l’Enric Valor de la Diputació d’Alacant, l’Antoni Bru d’Elx, el Premi Ciutat d’Alzira de Novel·la o l’Alfons el Magnànim de la Diputació de València.

Cançons llunàtiques de Francesc Puigpelat, Premi de Narrativa Infantil

Francesc Puigpelat, autor de Cançons llunàtiques, ha sigut guardonat amb el 25è Premi de Narrativa Infantil Vicent Silvestre. L’obra es proposa treure a la llum el tema dels infants que acudeixen al psicòleg i oferir un espai de reflexió i debat als més menuts. L'autor de Balaguer (Noguera) és escriptor i periodista. Ha publicat més de 40 llibres, entre els quals destaca El retorn de Macbeth, Premi Ciutat d’Alzira de Novel·la.

El 5è Premi Internacional d’Àlbum Il·lustrat Enric Solbes Consorci Ribera i Valldigna ha sigut per a l’il·lustrador Subi, amb La sopa de Tomàs, un àlbum en el qual el respecte als animals, el treball cooperatiu i l’alimentació saludable estant presents. En definitiva, es tracta d’una història tendra que posa en valor el paper dels nostres majors en l’educació dels més menuts. Joan Subirana, nascut a Manresa (Bages), ha estudiat dibuix, còmic, disseny gràfic i pintura. El 1999 va guanyar el Premi d’Àlbum Il·lustrat Tombatossals i, des d’aleshores, es dedica a la il·lustració infantil. Ha publicat més d’un centenar de llibres, molts dels quals han sigut editats a l’estranger.

Finalment, el 26è Premi Europeu de Divulgació Científica Estudi General ha premiat Álvaro Martínez per Lo común y lo extraordinario. El oxígeno: historia íntima de una molécula corriente. L’obra exposa que, encara que tots sabem què és l’oxigen, sovint desconeixem fins a quin punt aquest compost exerceix un paper fonamental en el desenvolupament de malalties de caràcter neurodegeneratiu com l'Alzheimer o el Parkinson, com ha donat forma a figures mitològiques com els vampirs o de quina manera el podem emprar per eliminar tumors amb una precisió microscòpica. Així, el text ens permet reflexionar, entre d’altres, sobre la fal·làcia que tot el que és natural és positiu i tot el que és químic és negatiu.

stats