País Valencià 17/10/2013

El Premis Octubre donaran suport als docents de les Balears i faran la seva aportació a la caixa de resistència

L'editorial Tres i Quatre, organitzadora dels premis, ha decidit destinar el 10% de cada tiquet del sopar a la lluita del professorat contra la reforma educativa del PP

Ara
2 min

ValènciaL'Editorial Tres i Quatre ha anunciat aquest dijous en un comunicat que ha decidit sumar un nou homenatge als ja previstos per al sopar de lliurament dels 42 Premis Octubre –atorgats per aquesta editorial valenciana–, que se celebrarà el proper dia 26 a l'Octubre Centre de Cultura Contemporània.

Segons explica l'editora Laia Climent, és un homenatge que vol reconèixer la "impagable tasca cívica que estan realitzant els mestres i professors de les Illes Balears contra la reforma educativa impulsada pel govern del Partit Popular sense consens amb la comunitat educativa, sense justificació pedagògica i amb l'evident intenció de fer minvar seriosament el pes de la llengua catalana en l'ensenyament".

Per això, l'organització dels Premis Octubre ha convidat a participar en aquesta gala literària Maria Antònia Font, representant del Sindicat STEI, i l'Assemblea de Mestres i Professors en Català, catalitzadors de les importants mobilitzacions i protestes en contra del decret educatiu del govern balear.

El reconeixement a la tasca dels docents balears anirà acompanyat d'una ajuda econòmica que permeti alleujar la despesa que ha suposat la vaga indefinida. Així, Climent ha anunciat que el 10% del preu de cada tiquet del sopar –valorat en 40 euros– anirà a parar a la caixa de resistència que els docents balears van obrir en previsió d'un llarg període de mobilitzacions.

La presència de Maria Antònia Font no serà, però, l'única referència a les Illes Balears del sopar dels 42 Premis Octubre. I és que a més d'aquest reconeixement als professors illencs, l'acte comptarà amb la presència i les cançons de Maria del Mar Bonet. La cantant mallorquina retrà homenatge als poetes Vicent Andrés Estellés, Salvador Espriu i Bartomeu Rosselló-Pòrcel a través d'alguns dels poemes musicats per la mateixa cantautora.

A més de les cançons de Maria del Mar Bonet hi haurà dos breus espectacles: 'Contra l'amor', basat en un conte teatralitzat d'Esteve Soler inclòs al volum 'En contra. 23 contes teatralitzats' (3i4, 2013), i 'Plantar cara a la vida', poemes d'Estellés musicats per Marquet, que actuarà acompanyat de Marc Egea a la viola de roda. Els encarregats de conduir l'acte de lliurament dels premis seran la periodista Amàlia Garrigós i l'actor Francesc Anyó.

La gala literària en català més important del País Valencià també tindrà enguany un record per a l'activista de Burjassot Guillem Agulló, mort ara fa vint anys a mans de simpatitzants feixistes. L'homenatge al jove antifeixista serà, sens dubte, un dels moments més emotius de la nit.

Més originals que al 2012

Els Premis Octubre, convocats des de fa més de quatre dècades per l'editorial Tres i Quatre, continuen mantenint el seu atractiu i poder de convocatòria entre els escriptors i escriptores en llengua catalana. Enguany, un total de 119 obres, dues més que l'edició anterior, optaran als preats guardons que es coneixeran la nit del 26 d'octubre. Respecte de les obres presentades a concurs, 54 originals optaran al Premi Vicent Andrés Estellés de Poesia, dotat amb 3.000 euros de premi; 44 per a l'Andròmina de Narrativa, dotat amb 10.000 euros, i 20 per al Joan Fuster d'Assaig, premiat amb 6.000 euros.

Això suposa invertir la tendència de l'any 2012, en què es van presentar més originals en narrativa, 51, que en poesia, 45. En la categoria d'assaig, el nombre és molt similar, 20 el 2013 per 21 l'any anterior.

stats