País Valencià 23/12/2020

El Parlament valencià aprova els pressupostos per al 2021 amb l'abstenció de Ciutadans

Cs s'abté per la no inclusió de la rebaixa de l'IRPF per a les rendes inferiors a 50.000 euros

Daniel Martín
2 min
El portaveu de Ciutadans a les Corts Valencianes, Toni Cantó, en una imatge d'arxiu

ValènciaFinalment, i després de setmanes de negociacions amb el PSPV, Ciutadans no ha donat suport als pressupostos de la Generalitat Valenciana per al 2021, que s'han aprovat aquest dimecres amb els vots a favor dels diputats socialistes, de Compromís i d'Unides Podem, amb l'abstenció de Cs i el vot contrari del Partit Popular i Vox.

En el cas de la llei d'acompanyament dels pressupostos, la norma que inclou, entre d'altres, els tributs que s'aplicaran a partir del gener, el vot de Ciutadans ha estat negatiu. Aquesta llei inclou per al 2021 augmentar la càrrega tributària en el tram autonòmic de l'IRPF als ciutadans que ingressen més de 140.000 euros, que es gravin els grans tenidors d'habitatges buits i que s'elevi l'impost de patrimoni per a les fortunes de més 10 milions d'euros, a més de reduir el mínim exempt fins als 500.000.

El portaveu i líder de Ciutadans, Toni Cantó, ha justificat el posicionament final de la seva formació per la negativa de PSPV, Compromís i Unides Podem a acceptar l'esmena de la formació taronja, que volia abaixar els impostos a les persones amb ingressos anuals inferiors als 50.000 euros i incrementar-los als que guanyen més. En concret, per reduir entre un 0,15% i un 0,5% la quota aplicable a tres dels quatre tipus més baixos del tribut en el seu tram autonòmic i per augmentar-la entre un 0,25% i un 0,5% als tres primers tipus superiors a 50.000 euros.

Si s'hagués aprovat l'esmena, les quotes resultants haurien estat de l'11% per a les rendes de fins a 12.450 euros, del 13,75% per a les de fins a 17.000, del 17,75% per a les de fins a 30.000, del 23,75% per a les de fins a 50.000, del 24,75% per a les de fins a 65.000 i del 25,15% per a les de fins a 80.000. Segons Ciutadans, la mesura hauria permès estalviar als ciutadans amb menys ingressos "entre 100 i 200 euros".

Per al líder de Cs, el posicionament de les tres formacions progressistes que sustenten l'executiu valencià suposa una "traïció" a l'acord de la reconstrucció pel covid-19. Amb tot, Cantó ha agraït al cap del Consell, Ximo Puig, i al conseller d'Hisenda, Vicent Soler, tots dos del PSPV, "la voluntat d'arribar a acords". Més crític ha estat amb Compromís i Unides Podem, als quals, sense citar-los directament, ha retret que "mentre hi ha grups que volen construir, n'hi ha d'altres que hi són per destruir". "Continuarem treballant i estenent la mà per centrar el Consell i continuar sent útils", ha conclòs Cantó.

Des del PSPV, el seu portaveu a les Corts, Manolo Mata, ha agraït les paraules de Toni Cantó i ha explicat que als socialistes l'abstenció de Ciutadans els havia provocat un "sentiment agredolç". "La voluntat era ampliar la base", ha destacat. Per contra, des d'Unides Podem, la seva portaveu, Naiara Davó, ha defensat que el vot de la formació taronja evidencia que el seu acostament, i especialment la seva voluntat negociadora, era només "una operació de màrqueting".

stats