País Valencià 18/01/2021

Processen els 28 investigats per les agressions feixistes en la manifestació del Nou d'Octubre del 2017 a València

Els insults, les amenaces, els cops de puny i les puntades de peu s'inclouen en la resolució judicial

Daniel Martín
2 min
Un dels moments on els seguidors de formacions ultres han dividit la manifestació del Nou d'Octubre.

ValènciaEl magistrat Vicente Ríos, titular del jutjat d'instrucció número 15 de València, ha dictat el processament de 28 investigats en la causa per les presumptes agressions que van dur a terme militants d'extrema dreta durant la manifestació del Nou d'Octubre del 2017 a València. La decisió obre la porta a celebrar el judici oral, només a l'espera de les peticions del ministeri fiscal i les acusacions que s'hi han personat.

Segons recull la resolució, feta pública aquest dilluns pel Tribunal Superior de Justícia del País Valencià, una bona part dels encausats formaven part de la penya Yomus, l'extinta formació ultra de seguidors del València CF, i exhibien simbologia neonazi i d'extrema dreta. A més, entre ells també hi havia Pepe Herrero, director del programa de televisió i ràdio Onda Fallera, que els dies previs havia publicat missatges a les xarxes socials en què cridava a impedir la manifestació convocada per la Comissió Nou d’Octubre, que formen partits polítics, entitats socials i sindicats valencianistes.

L'acta judicial detalla com els investigats haurien accedit a la plaça de Sant Agustí de València, lloc d’inici de la marxa, en aparent formació, corejant càntics i crits i, en alguns casos, fent la salutació feixista. "El seu propòsit no era sinó assetjar i enfrontar-se als qui acudiren a la manifestació convocada per la Comissió Nou d’Octubre amb l’objectiu de dificultar i impedir, fins i tot mitjançant l'ús de violència, la celebració de la manifestació", destaca el magistrat. També subratlla que la motivació dels seguidors ultres era la "radical discrepància ideològica amb els convocants de la marxa i la seva hostilitat a allò que representen".

La resolució també afirma que els investigats van trencar els cordons de seguretat formats per les forces de seguretat i presumptament van acorralar i agredir alguns manifestants. De fet, la marxa no va poder completar el recorregut previst ni tampoc acabar com és habitual a la plaça Alfons el Magnànim "per una acció concertada de diferents investigats".

El jutge inclou en la causa les amenaces que haurien rebut diversos treballadors i col·laboradors del Diari Jornada, un mitjà de comunicació que va muntar una taula informativa per promocionar el llançament de la publicació, així com els danys ocasionats a l'empresa editora per la destrucció de milers d'exemplars del periòdic. Igualment detalla les puntades de peu i cops de puny que haurien propinat una dotzena d'encausats a dos manifestants. Una de les víctimes està actualment en tractament per seqüeles derivades d'estrès posttraumàtic a causa de l'agressió.

També haurien estat atacats un fotoperiodista, a qui van intentar prendre-li la càmera fotogràfica i li haurien trencat dos objectius, i un altre periodista, al qual haurien colpejat amb una forca de fusta i li haurien trencat la pantalla del telèfon mòbil.

stats