ELECCIONS 26-J
País Valencià 13/05/2016

El PSOE obliga el PSPV a renunciar a la coalició al Senat amb Podem i Compromís

El secretari d'Organització de la federació valenciana dels socialistes considera "un error" no contempla la possibilitat de l'aliança

Efe
2 min
El candidat del PSOE, Pedro Sánchez, ha participat a València junt al president de la Generalitat Ximo Puig en l'acte més multitudinari de la campanya. / EFE

MadridEl PSPV ha renunciat a conformar en una candidatura comuna al Senat amb Compromís i Podem davant el rebuig de la direcció federal del PSOE, liderada per Pedro Sánchez, que s'havia mostrat disconforme amb les negociacions obertes pels socialistes valencians.

Així, el secretari d'Organització del PSPV, Alfred Boix, ha anunciat la decisió aquest divendres després de participar en la reunió de la comissió federal de llistes a la seu de Ferraz, en la qual s'ha analitzat la proposta de la federació valenciana del partit.

"Considero que és un error d'aquesta direcció no contemplar-ho, però vam dir sempre que això no havia de ser alguna cosa que fos en contra dels òrgans del partit", ha afirmat Boix en declaracions als periodistes a Ferraz en acabar la reunió.

De fet, el president de la Generalitat valenciana i líder del PSPV, Ximo Puig –que govern amb Compromís i amb el suport extern de Podem–, ja va criticar les dificultats trobades al seu partit per impulsar una coalició que evités que el PP s'endugués la majoria de senadors valencians. La federació territorial del PSOE fins i tot va explorar alternatives per no tancar una coalició clàssica i que no incomodés tant a Ferroz.

EL PSPV ja havia avançat que acceptaria la decisió

De fet, abans d'entrar a la reunió, Alfred Boix ja havia anunciat que el PSPV acataria el que li imposés la direcció del PSOE, tot i que demanava comprensió per fer viable la coalició que pretenia. "Assumirem el que digui la majoria. Això no és un acte en absolut de rebel·lia dels socialistes valencians. Som respectuosos amb el PSOE, amb les seves normes i el que decideixi el PSOE és el que acatarem", ha assegurat Boix en declaracions als periodistes.

Així mateix, el dirigent valencià havia subratllat que "la realitat d'Espanya és, en cada territori, la que és", pel que demanava als altres dirigents autonòmics del PSOE que acceptessin la singularitat del País Valencià. "Respectem profundament el plantejament que es pugui fer des de qualsevol federació o des de qualsevol comunitat autònoma, però ells han d'entendre la necessitat que tenim en aquests moments els valencians", els ha fet veure Boix.

En aquest sentit, Boix havia recordat que el que ha costat desbancar el PP del govern autonòmic i posar fi a "vint anys de corrupció, malbaratament i descrèdit" al País Valencià. Per això, el secretari d'Organització havia remarcat que el desig del PSPV és que el PP no tingués la majoria al Senat, "ja que no representa la realitat social dels valencians".

stats