Nou d'Octubre
País Valencià 09/10/2022

Ximo Puig considera «imprescindible» un «'reset' territorial»

El president ha qualificat de «necessaris» els pactes autonòmics de «segona generació» durant el seu discurs pel Nou d'Octubre

Rafa Nogués
2 min
El president de la Generalitat, Ximo Puig, durant el seu discurs de l'acte institucional del Nou d'Octubre

València"Necessitem un reset territorial". Aquesta ha estat una de les principals idees que ha emès Ximo Puig durant el seu discurs de cloenda de l'acte institucional del Nou d'Octubre. El president ha recalcat que són "imprescindibles" uns pactes autonòmics de "segona generació" que actualitzin l'Estat. Durant la seva intervenció, Puig ha fet balanç dels 40 anys d'Estatut d'Autonomia, i ha dit que en aquest temps s'ha generat un "marc de llibertats, drets i convivència". També ha destacat la fortalesa de l'autogovern i ha elogiat el vessant social i econòmic de l'administració valenciana.

Puig ha tingut paraules per reclamar la "plena ocupació", un "finançament" just per a tots els territoris i una fiscalitat que "eviti el dúmping", referint-se als beneficis fiscals que ofereixen les comunitats autònomes a través de deduccions i bonificacions. A més a més, el president ha recordat la necessitat d'actuar conjuntament per la sostenibilitat i l'autonomia energètica i ha afirmat que "és hora de lluitar per la majoria social".

L'acte institucional ha estat dirigit per la vicepresidenta del Consell i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Aitana Mas i Mas, que l'ha aprofitat per demanar una solució a l'infrafinançament i ha reivindicat la construcció "d'espais naturals, comunitaris i d'afecte" per "dibuixar un horitzó d'esperança".

Recordatori d'Ucraïna

El president ha iniciat el seu discurs amb missatges de suport al poble ucraïnès: "No som indiferents al dolor d'una guerra a 3.000 quilòmetres de casa. Perquè, davant la barbàrie, l'equidistància és complicitat". També ha fet un recordatori a les catàstrofes climatològiques patides a Oriola, Begís i la Vall d'Ebo i ha mostrat tot el seu suport a les famílies afectades.

Aquest ha sigut el primer acte previst per a la diada nacional del País Valencià, que prosseguirà amb la tradicional processó cívica i finalitzarà aquesta vesprada amb la manifestació organitzada per la Comissió 9 d'Octubre a partir de les 18.00 h.

stats