Nou d'Octubre
País Valencià 07/10/2022

La Comissió Nou d'Octubre reclama "guanyar sobiranies" en la manifestació de la Diada

Denuncien la falta de competències i la mancança de solucions a l'infrafinançament del País Valencià

Rafa Nogués
2 min
La Comissió 9 d'Octubre presentant el lema de la manifestació de 2022

ValènciaGuanyem Sobiranies. Aquest és el lema escollit per la Comissió Nou d'Octubre per encapçalar la tradicional manifestació celebrada amb motiu de la diada nacional del País Valencià. La Comissió, formada per sindicats, associacions i partits progressistes, plantejarà el seu descontentament i els seus dubtes sobre tres eixos fonamentals: la "falta de competències" i conseqüent "limitació a la sobirania", la solució al problema "endèmic" de l'infrafinançament que "sofreixen tots els valencians i valencianes" i el reconeixement i ús del valencià com a llengua "oficial i oficiosa". La manifestació s'iniciarà a les 18:00 des de la Plaça de Sant Agustí i finalitzarà en la Plaça Amèrica amb un acte que es preveu "senzill i efectiu".

Toni Gisbert, secretari d'Acció Cultural del País Valencià- una de les associacions que integren la Comissió-, ha declarat que aquesta Diada servirà per "esprémer les voluntats de les forces progressistes del País Valencià" i per posar en valor la capacitat de la societat valenciana der ser un exemple "positiu" per a la resta d'Europa respecte a les polítiques socials i el fre a l'extrema dreta.

L'Infrafinançament, la clau de tot

"Sense solucionar la qüestió de l'infrafinançament, no anem enlloc", ha reclamat Toni Gisbert, que argumenta que és un tema prioritari i perquè sense la distribució correcta dels recursos qualsevol proposta resulta "impossible de realitzar". En relació amb la limitació de les competències que presenta el País Valencià, Gisbert critica la incapacitat del Govern central per solucionar la crisi climàtica i inflacionària i, sobretot, la falta de protecció de l'agricultura valenciana envers la d'altres territoris.

Balanç de l'any

La diada nacional del País Valencià serveix per a fer balanç dels fets i polítiques dutes a terme en tot l'any i per revisar i observar les propostes que presenta la Comissió. "La importància de la jornada resideix en que ens permet, a les diferents parts implicades, pactar línies d'actuació, pautes de diàleg, i fer consens dels objectius i de la seva coordinació", afirmava Gisbert. Aquesta manifestació del 9 d'octubre estarà marcada pel panorama actual vigent, a les portes d'unes eleccions autonòmiques i generals que esdevindran decisives per a la situació del País Valencià.

stats