Renovació al govern valencià amb el focus en la gestió dels fons europeus i l'arribada de Volkswagen

Adeu de l'històric dirigent socialista Vicent Soler i reforç de la mà dreta de Ximo Puig, Arcadi España

Daniel Martín
2 min
El president del govern valencià, Ximo Puig, durant l'anunci de la remodelació del Consell.

ValènciaRelleu en quatre de les sis conselleries socialistes, les d'Hisenda, Sanitat, Universitats i Política Territorial, i en una de les quatre de Compromís, la d'Educació. És el balanç de la renovació del govern valencià impulsada pel cap del Consell, Ximo Puig, que l'ha justificat per la necessitat de "rellançar" i el País Valencià després de la superació de la pandèmia i aprofitar l'arribada dels fons europeus i de la planta de bateries de Volkswagen. "Calen els equips més adequats per a cada moment, i ara és el moment d'accelerar", ha resumit.

Entre els que abandonen l'executiu destaca sobretot l'adeu del fins ara conseller d'Hisenda i Model Econòmic, l'històric dirigent socialista Vicent Soler. També el de la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló, que després de més de dos anys lluitant contra la pandèmia deixa el govern per assumir la tasca de portaveu del PSPV a les Corts Valencianes, càrrec que va abandonar la setmana passada el fins ara síndic Manolo Mata per exercir la defensa de l'empresari Jaime María Febrer, presumpte cap de la trama corrupta que va afectar l'Ajuntament de València durant els anys de govern de Rita Barberá. Menys important políticament és el relleu de la consellera d'Universitats i Innovació, Carolina Pascual, que abandona el govern tres anys després d'haver-hi arribat i sense deixar-hi un llegat clar.

Els consellers Vicent Soler (esquerra) i Arcadi España en una imatg d'arxiu.

Gestió dels fons europeus i la fàbrica de Volkswagen

Entre les novetats hi ha la del nou conseller de Sanitat, Miguel Mínguez, fins ara cap de servei de l'Hospital Clínic de València; la de la nova consellera de Política Territorial, Rebeca Torró, fins ara secretària autonòmica d'Economia Sostenible, i la de l'exdirectora general d'Universitats, Josefina Bueno, que substituirà Carolina Pascual. Destaca la designació de Torró, a qui Puig recompensa per la seva contribució a portar a Sagunt la fàbrica de bateries de Volkswagen. L'altre relleu rellevant és el canvi de cartera del fins ara conseller de Política Territorial, Arcadi España, que es converteix en l'home fort de Puig a l'executiu assumint el departament d'Hisenda i Model Econòmic en un moment clau per a la gestió dels fons europeus.

L'adeu dels consellers socialistes se suma al del dirigent de Compromís i cap del departament d'Educació, Cultura i Esports, Vicent Marzà, que va anunciar la renúncia dimecres per treballar per al seu partit. "Cal consolidar un tercer [pacte del] Botànic i evitar que torne la dreta a aquest país –va defensar dimecres–. Ara fa molta falta enfortir l'instrument [Compromís] perquè cal arribar a més gent", va afegir. La substituta de Marzà serà l'encara secretària autonòmica de Cultura i Esports, Raquel Tamarit.

La consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló, en una imatge d'arxiu.
stats