Incendi forestal
País Valencià 29/03/2023

S'autoritza el retorn de 200 dels 1.600 veïns evacuats a l'incendi del País Valencià

El Consell condiciona l'extensió de la mesura a la resta d'afectats al fet que els forts vents de demà no revifin el foc

2 min
Els bombers durant les tasques de refredament de les zones cremades a l'incendi que afecta la comarca valenciana de l'Alt Millars.

ValènciaL'evolució "favorable" de l'incendi que des de la setmana passada crema a la comarca valenciana de l'Alt Millars ha permès el retorn aquest dimecres a la tarda de 200 dels 1.600 veïns evacuats. Es tracta dels residents dels municipis de Vilanova de Viver, Figueres, Pavies i la Pobla d'Arenós, i dels llogarets de la Monzona i els Cantos. Així ho havia avançat aquest migdia la consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, Gabriela Bravo, que ha destacat es mantenen els treballs per refrescar la zona i assegurar el perímetre de l'incendi davant d'unes previsions meteorològiques desfavorables per a aquest dijous i divendres amb el retorn del vent de ponent, que podria bufar fort.

Bravo també ha detallat que per evitar l'arribada de curiosos que puguin obstaculitzar les tasques d'extinció es prohibirà circular per les carreteres d'aquests municipis, per la qual cosa els veïns s'hauran de quedar dins del nucli urbà. Si necessiten sortir, ho hauran de fer acompanyats d'agents de la Guàrdia Civil.

Sobre el retorn dels veïns de la resta de municipis, la consellera ha detallat que encara hi ha punts calents que desaconsellen prendre aquesta mesura. "Si tot va bé i demà s'afronta el dia advers amb el menor problema possible, segur que es continuaran donant bones notícies", ha afegit.

El dispositiu d'extinció format per 500 efectius i 20 mitjans aeris continua treballant en el refredament de les 4.600 hectàrees cremades, després que aquest dimarts s'aconseguís que no quedés cap indret amb flames. Segons Gabriela Bravo les actuacions se centren ara en "tancar bé els punts crítics" mitjançant descàrregues aèries i treballs de maquinària pesant. "L'objectiu és estar preparats per afrontar un altre dia advers i dur com serà dijous, amb vent fort de ponent i baixada de la humitat que pot donar lloc a reproduccions", ha detallat.

El secretari de Seguretat i Emergències de la Generalitat Valenciana, José María Ángel, ha afegit que els principals punts crítics són el barranc de la Maimona i els voltants dels municipis de Font de la Reina, Montant i Montanejos, on "es manté una atenció molt especial" per part dels serveis d'extinció.

Ángel ha indicat també que la nit de dimarts va ser "molt tranquil·la", amb l'"aliat importantíssim de la meteorologia", amb humitats d'entorn del 80 i 90%, i amb gairebé total absència de vent, la qual cosa "ha permès fer el treball de repassar, refrescar i reforçar el perímetre".

Pel que fa a l'origen de l'incendi, aquest dimecres no s'ha produït cap novetat i la Guàrdia Civil manté obertes les investigacions. La principal hipòtesi continua sent una negligència i s'investiguen quatre persones que ja han declarat.

Resum de la lluita contra el foc a l'incendi del País Valencià
stats