País Valencià 12/09/2019

Temporal històric de pluja que desborda rius al País Valencià i causa dos morts a Albacete

Les precipitacions ja superen els 360 litres i es manté l'alerta roja per demà

Daniel Martín
3 min
Cotxes inundats a Oriola després de les fortes precipitacions que han afectat la comarca del Baix Segura

ValènciaDues persones han mort aquest matí al municipi de Cabdet, a la província d'Albacete, a causa de les fortes pluges que afecten el sud-est de la Península. Es tracta d'un matrimoni de 70 anys que anava amb cotxe i l'aigua l'ha arrossegat. La Guàrdia Civil ha confirmat que els han localitzat en una zona inaccessible a causa de les fortes precipitacions. El municipi està situat just al límit amb el País Valencià, on avui la pluja està causant greus problemes d'inundacions en un episodi que, si es confirmen les previsions, podria deixar registres històrics. De fet, a Ontinyent ja hi han caigut fins a 297 l/m2 en 24 hores, una dada inèdita des del 1917, segons l'Aemet: l'anterior rècord eren 216 l/m2 i datava del 1982.

Els moments de més tensió l'ha protagonitzat el rius Clariano a Ontinyent (Vall d'Albaida), on ha calgut evacuar els veïns del barri de Cantereria, i a Moixent (la Costera) el riu Cànyoles i el barranc del Bosquet a Moixent (la Costera), que s'han desbordat a conseqüència dels forts aiguats que afecten comarques com la Vall d'Albaida i el Comtat i que han deixat en les últimes hores més de 360 litres per metre quadrat.

A les 9 del matí a Beniarrés, a la comarca del Comtat, ja superaven els 360 litres l/m. A Ontinyent els 297, cosa que ha provocat el desbordament del riu Clariano, que ha inundat alguns carrers de la part baixa del municipi i ha obligat a desallotjar 40 veïns. La crescuda del riu Clariano s'ha emportat el Pont Vell d'Aielo de Malferit, una construcció del segle XVI que unia la part antiga i la nova de la localitat.

Inundacions a Oriola

Després d'afectar la Vall d'Albaida i el Comtat, els aiguats s'han traslladat al sud i descarreguen amb forces torrencials en localitats com Oriola (Baix Segura), on s'han hagut de tallar els accessos per les fortes precipitacions de 260 litres per metre quadrat. Un registre gairebé de rècord perquè, segons l'Aemet, durant els últims cent anys només s'havia superat en una ocasió, en concret durant la riuada del 4 de novembre del 1987, en què se'n van recollir 316. La forta pluja ha tallat tots els accessos de la ciutat, inclosa l'autovia A-31. De fet, la Unitat Militar d’Emergència s'ha desplaçat a la zona per col·laborar en el restabliment de les comunicacions i en el desallotjament de la pedania del Racó a Redovà, on els habitants van haver de ser allotjats en un alberg.

Tornado a Guardamar

A més de la forta pluja, diversos testimonis han pogut captar la formació d'un petit tornado a Guardamar del Segura, a la comarca del Baix Segura. El fenomen ha causat alguns desperfectes i destrosses, però no hi ha constància de danys personals.

Talls en el servei ferroviari

La pluja ha obligat Adif a interrompre la circulació ferroviària entre les estacions de La Encina i la Font de la Figuera, i entre Almansa i La Encina. De la mateixa manera, s'ha suspès la connexió entre les estacions de Cieza i Agramón, pertanyents a la línia Albacete-Múrcia. També s'ha vist afectada la línia entre València i Alacant, tant de combois Talgo com d'Euromed, i ja s'han hagut de suspendre nou trens.

Alerta roja i classes suspeses divendres

El perill continuarà demà perquè els models de previsió apunten que divendres es poden repetir aiguats tan forts com els d'avui a la meitat sud del País Valencià. De fet, hi ha activada l’alerta roja al sud i centre del País Valencià pel risc de precipitacions de 180 litres per metre quadrat en 12 hores i 90 en una. Per això s’han suspès les classes en gairebé tots els municipis de les províncies d’Alacant i de València.

L'Agència Espanyola de Meteorologia té vigents avisos de risc extrem d'aiguats a la meitat sud del País Valencià, a la Regió de Múrcia i fins i tot a l'est d'Andalusia. Els models de previsió fan pensar que amb el pas de les hores les pluges més fortes es desplaçaran cap a Múrcia, i faran marxa enrere cap al País Valencià de cara a demà. La difícil situació meteorològica ha comportat que fins a 255.400 estudiants s'hagin quedat sense classe aquest dijous, gairebé tots de la província d'Alacant.

stats